Добре дошли в новия сайт на Младежки дом - Търговище

 

КЛУБ ПО АВИОМОДЕЛИЗЪМ

От творчески сезон 2012-2013г. в Младежки дом-Търговище работи Клуб по авиомоделизъм "Аероелит". Негов основател и ръководител до декември 2020 г. е заслужилият майстор на спорта Николай Николов - Европейски шампион за 2010 година в дисциплина "Свободнолетящи модели" и шести в света за 2011г. В момента ръководител на Клуб "Аероелит" е младият Григор Димитров, който е ученик на Николай Николов.

 

Сезон 2018-2019:

Георги Иванов и Ивайло Стойчев спечелиха медали от Националното първенство по авиомоделизъм за деца, организирано от Българската федерация по авиомоделизъм.

З.м.с. Николай Николов - ръководител на Клуб "Аероелит" към Младежки дом-Търговище:

"Георги и Ивайло представиха камерно клуба на това състезание, но въпреки това успяхме да станем четвърти в генералното класиране. Георги Иванов спечели трето място в Клас "Тренкорд" - скоростни авиомодели, със скорост 153км и 649м в час, като с всеки старт прогресираше. Съвсем малко не му достигна за среброто. Ивайло Стойчев се класира втори в клас HLG - модели изтласкани от ръка. Той успя да наруши хегемонията на клуб "Левски" в тази дисциплина. За голяма наша изненада, в класове където бяхме лидери, през тази година  сме на четвърто и на седмо място. 14 отбора взеха участие в състезанието, общо в отборното класиране сме четвърти. Липсата на участници от нашия клуб във всички класове предопредели четвъртото място. Времето беше отлично, децата се забавляваха и са с амбиции за следващи състезания и успехи."

Сезон 2017-2018:

 

Сезон 2016-2017:

Състезателите от Клуб по авиомоделизъм „Аероелит”, към Младежки дом Търговище, с ръководител з.м.с. Николай Николов, се представиха на високо ниво и спечелиха 10 награди от състезанието за Купа „Север”.
Спортен модел клуб „Приста" – град Русе, организира национален турнир по авиомоделизъм "Купа Север" - за деца и юноши до 18 години включително. Той се проведе на летище „Щръклево“, с подкрепата на Българска федерация по авиомоделизъм и Община Русе. Участие взеха деца и ученици от клубове в цялата страна. Те показаха умения в класовете: Планер - HLG 2; Планер - F1H; Гуменомоторен модел P-30; F1B – гуменомоторен модел; F1P – таймерен модел 1 куб.см; Тренкорд - до 2,5 куб.см.; Кордов акробатичен модел/ F2B/; RC акробатичен модел - клас F3A – народен; RC електропланер - F5J-J

Момчетата на Клуб „Аероелит” се представиха отлично, завоювайки 10 медала в следните класове:
F1H юноши:
Борислав Терзиев – второ място
Илиян Манев – трето място
F1H деца:
Мартин Стефанов – първо място
Георги Денчев – трето място

HLG юноши:
Борислав Терзиев – Първо място
Илиян Манев – трето място
HLG деца:
Мартин Стефанов – трето място

P-30 юноши:
Волкан Хасан – първо място
Ангел Ангелов – трето място
P-30 деца:
Ивайло Стойчев – трето място

F1B юноши:
Григор Димитров – второ място

F1P юноши:
Григор Димитров – трето място

 

-------

Състезателите от Клуб по авиомоделизъм „Аероелит”, към Младежки дом Търговище, се представиха на високо ниво и спечелиха 10 награди на две международни състезания.

Момчетата от клуб „Аероелит”, с ръководител з.м.с. Николай Николов, показаха отлични резултати на Световна Купа България и на Световна Купа София, две силни състезания с голямо международно участие, които се проведоха на летище Вълчитрън. Организатори бяха БФА и Централен авиомоделен клуб – София.

З.м.с. Николай Николов:
„Включихме се в двете състезания с петима авиомоделисти от клуба, които се представиха отлично, завоювайки много награди в двете състезания. Имаше участници от България, Швеция, Турция, Словения, Хървания, Германия, Румъния, Финландия, Кзахстан, Украйна и Русия. Много силни и тежки състезания. Присъстваха четирима европейски и трима световни шампиони, призьори от финали на световните купи. Момчетата от Клуб „Аероелит”  участваха и се представиха отлично и в двете възрастови групи – средношколци и мъже.

Наградите:

В Клас F1A - големи планери, за Купа България, при мъжете Борислав Терзиев спечели трето място.
В Клас F1A - големи планери, за Купа София, отново при мъжете, Борислав Терзиев спечели втора награда, а Мартин Стефанов – трета награда. И двамата се класираха преди европейския и световен шампион от Хърватия.

В Клас F1B - авиомодели с гумен двигател, за Купа България, при средношколците, Григор Димитров се класира на трето място.
Отново в Клас F1B - авиомодели с гумен двигател, за Купа София, при средношколците, Григор Димитров спечели втора награда.

В Клас F1H – малки планери, за Купа България, при средношколците Мартин Стефанов се класира на второ място. Той извоюва отново втора награда в същия клас на същото състезание, но при мъжете. В състезанието за Световна купа София, Мартин спечели още две отличия в този клас – две трети места при мъже и при средношколци. В съревнованието за  EuroChallenge  в този клас  Мартин Стефанов отново се качи на почетната стълбичка, спечелвайки трето място.

Нещо, което направи силно впечатление на организаторите и състезателите по време на двете купи бе постъпката на Ангел Ангелов от клуба, който размени части от собствения си модел с друг състезател, което му даде възможност да завърши състезанието. Това донесе на Ангел специална грамота за спортсменство.

Удовлетворен, щастлив и приятно изненадан съм от постиженията на момчетата, предвид краткото време за подготовка. Имахме и лоши моменти. Загубихме един модел, но като цяло състезанието бе много силно за нас. Благодаря на Данчо Кълнъков за помощта в подготовката на децата и за участието му в екипа ни по време на състезанията.”

-----

Авиомоделистите от Клуб „Аероелит” към ЦМДИ – Търговище, с ръководител з.м.с. Николай Николов, се завърнаха с награди от поредната надпревара.

На състоялото се в Пазарджик от 9 до 11 юни Национално състезание F2 – кордови, където участваха младежи от цялата страна, моделистите от клуба се представиха достойно и завоюваха следните отличия:

- в клас F2D - Мартин Стефанов и Волкан Хасан – 2 място

- в клас F2C - Волкан Хасан и Николай Палежев /Русе/ – 1 място

- в клас F2F – Волкан Хасан и Николай Палежев /Русе/ - 3 място

Проявата бе организирана от БФА, Община Пазарджик и Модел яхт клуб – Пазарджик.

-----

От 12 до 14 май в гр. Ловеч се проведе Национално ученическо състезание по авиомоделизъм. В оспорвана надпревара с клубове от цялата страна, отборът на Търговище се представи достойно за пореден път. Моделистите от Клуб по авиомоделизъм „Аероелит” към ЦМДИ – Търговище с ръководител з.м.с. Николай Николов и помощник ръководител Данчо Кълнъков, участваха в 2 категории, в 15 класа и завоюваха следните награди:
-        отборно трето място в категория „Деца”
-        отборно трето място в категория „Юноши”
-        в клас Таймери F1C – бронз за Борислав Терзиев
-        в клас F2B Кордов Акробат – сребро за Волкан Шукри Хасан
-        в клас F2D – въздушен бой – сребро за Волкан Шукри Хасан
-        в клас F5J-J Акробат – злато за Мартин Стефанов
-        за първи път имахме участник в клас „Радиоупрявляеми авиомодели” – RC, където Берк Дениславов Мартинов зае престижното 4 място.
-        Сбъдна се и дългогодишната мечта на ръководителя на клуба Н. Николов на почетната стълбица да има представители само от Търговище! В клас Планери F1A Класика медалите си разпределиха както следва: злато за Борислав Терзиев, сребро за Лъчезар Замбев и бронз за Илиян Манев.

 


-----

Волкан Шукри от Клуб "Аероелит" към Младежки дом-Търговище, в отбор с Николай Палежев от Русе, постигна нови спортни успехи на турнира "Приятели на тимрейсинга" 2017. Основен организатор на състезанието бе Павломир Кънчев.

Волкан, чийто ръководител в Клуб „Аероелит” е з.м.с. Николай Николов, спечели три златни и един сребърен медал. Палежев и Шукри са на първо място и в комплексното класиране, като изпреварват не само връстниците си, но и състезаващите се при "Мъже". Треньор на двамата в отбор е Валентин Павлов. В момента момчетата тренират заедно в Русе, тъй като в Търговище все още няма обособен и подготвен подходящ терен за тренировки.

К Л А С И Р А Н Е в класовете, където участват Палежев - Шукри:

OPEN:

1. Палежев-Шукри

2.Павлов-Павлова

3. Петров-Дочев

F2F:

1. Палежев - Шукри

2. Петров - Дочев

F2C:

1. Тодоров - Милев

2. Палежев - Шукри

КОМПЛЕКСНО класиране:

1. Палежев - Шукри

2. Петров - Дочев

3. Тодоров - Милев

4. Павлов - Павлова

5. Лучев-Лучев

6. Минев - Минев

--------

Волкан Хасан и Мартин Стефанов с награди в откриването на Националния турнир по авиомоделизъм за Купа „Казанлък”.

В клас F2B - кордови акробати, Волкан и Мартин /юноши/ се състезаваха с още 7 авиомоделисти – 6 мъже и 1 девойка. Волкан Хасан се класира на второ място, а Мартин Стефанов на трето. Двете момчета са представители на Клуб „Аероелит” към Младежки дом-Търговище, с ръководители з.м.с. Николай Николов и Данчо Кълнъков.

Състезанието се организира от спортен клуб "Моделизми – Казанлък" и летище Казанлък.

-----


Четири медала и купа за Клуб „Аероелит” от Ловеч

Волкан Шукри, Мартин Стефанов и Илиян Манев от Клуб "Аероелит" към Младежки дом-Търговище, с ръководител з.м.с. Николай Николов постигнаха нови успехи по време на Националното първенство по авиомоделизъм за деца и младежи. Състезанието се проведе в Ловеч и на летище Вълчитрън. Организатор бе Българската федерация по авиомоделизъм. Наградите:
Волкан Шукри
- първо място в категория „Акробат”
- второ място в категория „Тренкод”
Мартин Стефанов
- трето място в категория „Акробат”
Илиян Манев
- трето място в категория „RCАкробат”
Добре се представиха също Ивайло Стойчев с две четвърти места в категории за свободнолетящи модели HLG и Р30 и Ангел Ангелов с пето място в Р30.
В отборната надпревара клуб „Аероелит” спечели втора награда и купа.

------

Волкан Шукри от Клуб "Аероелит" към Младежки дом-Търговище, постигна нов спортен успех - трето място при юношите от Националния турнир по авиомоделизъм за кордови модели - акробати в Русе. Добре се представиха и Мартин Стефанов и Борислав Терзиев, които заеха пето и шесто място с еднакъв брой точки.

З.м.с. Николай Николов - ръководител на Клуб "Аероелит": Състезанието се проведе при много лоши метеорологични условия. Доволен съм от представянето на нашите момчета. Предстои ни ново състезание в Ловеч и на летище Вълчитрън. То ще се проведе от 21 до 23 октомври.

 

Сезон 2015-2016:

 

Волкан Шукри от Клуб "Аероелит" към Младежки дом-Търговище, постигна нов спортен успех - трето място при юношите от Националния турнир по авиомоделизъм за кордови модели - акробати в Русе. Добре се представиха и Мартин Стефанов и Борислав Терзиев, които заеха пето и шесто място с еднакъв брой точки.

 

Волкан Шукри от Клуб "Аероелит" към Младежки дом-Търговище, в отбор с Николай Палежев от Русе, постигна нов спортен успех - трето място в клас F2C на Турнир "Приятели на тимрейсинга" 2016. Организатор на състезанието, което се проведе в Ловеч, бе Българската федерация по авиомоделизъм.

 

 

Световни купи в два класа спечели отборът на „Аероелит”-Търговище и „Приста”-Русе от състезанието за Купа Холандия

Отборът на Волкан Шукри Хасан /„Клуб „Аероелит”-Търговище/ и Николай Палежев /Клуб „Приста”-Русе/ спечели  две световни купи при юношите в международното състезание за Купа Холандия. Двамата младежи бяха класирани за участие в две последователно проведени състезания по авиомоделизъм в глад Ландрес, Франция - Световна купа Холандия Гранд при и Световна купа Франция Гранд при.


Отборът на Волкан Шукри Хасан и Николай Палежев се представи отлично и успя да завоюва Световна купа при юношите в клас  F2F /тимрейсинг контурни модели/ и Световна купа при юношите в клас  F2C /тимрейсинг класика/ в състезанието за Световна купа Холандия Гранд при. 
„Двамата младежи в отбор се състезаваха и при мъжете за Купа Холандия, но голямата разлика в екипировката не им позволи да влязат в елита. Конкурентните отбори бяха с многократно по-скъпи двигатели, разликата в нивата при двигателите беше около 30 години. Да се надяваме, че занапред ще сме по-конкурентни от към двигатели с помощта на спонсори” - коментира ръководителят на Клуб „Аероелит” з.м.с. Николай Николов.


В състезанието за Световна купа Франция Гранд при Николай и Волкан имат купа за представително участие при юношите.


„И двамата състезатели са в разширения национален отбор по авиомоделизъм от тази година. Това е второ участие в кръг от световна купа за отбора и резултатите не закъсняха. Постижението им на Купа Холандия е много голямо за такъв млад отбор. Досега Николай Палежев имаше друг механик. Сработиха се бързо с Волкан след събирането им, тренираха много и това им помогна за добрите класирания до момента. Благодарим за помощта на Валентин и Вера Павлови от Русе, които поеха много голяма част от тренировъчния процес и се надяваме да продължим да работим заедно и да постигаме успехи, както за клубовете, така и за страната.” – каза още з.м.с. Николай Николов.


Според Волкан Шукри Хасан организацията на състезанието е била на много високо ниво. „Франция е световна сила при кордовите авиомодели, през миналата година станаха европейски шампиони в клас F2C. Много състезатели, много серии, на ден имахме по шест старата, което е сериозно натоварване. Доволни сме от резултатите. Получихме помощ от френския и от английския отбор. Надяваме се, че успехите ще продължат и занапред.” – коментира още Волкан.

 

 

Злато за Григор Димитров от Клуб „Аероелит”

С първо място и златен медал се завърна от национално състезание Григор Димитров от Клуб „Аероелит” към Младежки дом-Търговище, с треньор з.м.с. Николай Николов.
Григор се състезава в класовете F1P и F1B при средношколците в Националното първенство по авиомоделизъм, организирано във Вълчитрън от Българската федерация по авиомоделизъм.

В клас Свободнолетящи авиомодели с бутален двигател /F1P/ Григор спечели първо място и златен медал, в клас Гуменомоторни свободнолетящи модели /F1B/ се класира на пето място.
З.м.с. Николай Николов:
„Голям брой участници и голяма конкуренция имаше на това състезание. Смятам, че се възвръща интереса към този спорт и това ме радва. Особено голям бе броя на участниците при планери и при гуменомоторни модели. Имаше българи, които живеят в други страни и се бяха прибрали, за да участват в националното състезание. Вятърът бе по-силен от нужното и слънцето беше много агресивно, но като цяло метеорологичните условия не бяха лоши. Състезанието премина при много добра организация, без спорни ситуации.”

 

От 10 до 12 юни се проведе Държавно първенство и Кръг от Световна купа по авиомоделизъм за кордови модели в гр. Пазарджик. Отбори от Словакия, САЩ, Испания и Франция се състезаваха на авиомоделните писти в Парк „Остров Свобода“ в коритото на р. Марица.

Клуб Аероелит към ЦМДИ – Търговище с ръководител з.м.с. Николай Николов бе представен от трима състезатели - Борислав Терзиев, Мартин Герганов и Волкан Хасан. 
Призови места в отделните класове завоюва екип Волкан Хасан и Николай Палежев (Русе).

В индивидуалните дисциплини Волкан Хасан завоюва трето място в категория „Комбат” при юношите , Борислав Терзиев – 2 място в категория Акробат, а Мартин Герганов – 3 място също в категория Акробат. 
Любопитен факт е, че Волкан Хасан и Ники Палежев са първите национални шампиони в нова за страната ни категория – F2F. Те станаха шампиони и при юношите, и при мъжете.

За Световната купа Волкан е трети за юноши в категория „Комбат” и втори в категория F2F. Първото място завоюва испанският отбор, който е с дългогодишна история и участва с професионални двигатели. Следва кратка почивка за младите авиомоделисти, а след 2 седмици предстои интензивна лагер – школа в гр. Русе, където те ще бъдат подготвяни от з.м.с. Валентин Павлов за Световните купи „Франция” и „Дания”.

Нови успехи за Клуб „Аероелит”

Клуб „Аероелит” към Младежки дом – Търговище, с ръководител з. м. с. Николай Николов, участва в Авиорали-Русе 2016, организирано от Balkan Fun Fly Bulgaria, Спортен модел Клуб Приста – Русе, Община Русе и др.

Петима младежи от клуба се включиха в демонстрациите и усвояваха нови фигури от пилотажа на кордови авиомодели.

З. м. с. Николай Николов:

„Доволен съм от представянето на децата. Тъй като авиоралито няма състезателен характер, смятам че постигнахме всичко, за което отидохме. С най-голям успех бе Волкан Шукри, с постигнат пълен комплекс от фигури от висшия пилотаж. Мартин и Борислав усвоиха успешно хоризонтален полет и двоен лупинг, а Сашо – хоризонтален полет и кацане. Григор нямаше възможност да участва, тъй като организаторите и комисията взеха решение за отмяна на неговия клас „Свободно летящи авиомодели” за деня.

Друга радостна новина, свързана с Клуб „Аероелит” е, че един от нашите юноши – Волкан Шукри Хасан е включен официално в разширения състав на националния юношески отбор в класове „Тимрейсинг” и „Акробати” и ще представя България за Купа Франция и Купа Дания.”

Най-близкото предстоящо състезание пред Клуба по авиомоделизъм към Младежки дом – Търговище е Националният шампионат по кордови авиомодели в Пазарджик – от 10-ти до 12 юни. Там отборът ще се представи с 6-има състезатели.

 

От 13 до 15 май се проведе Национално ученическо състезание по авио и ракетомоделизъм в гр. Ловеч. 10 участника в 2 възрастови групи – „Деца” и „Юноши” от Клуб „Аероелит” към Младежки дом – Търговище с ръководител з. м. с. Николай Николов представиха достойно нашия град, като завоюваха общо 11 награди. 9 от призовете са индивидуални, а 2 – отборни.

Във възрастова група „Деца” нашите участници спечелиха трето отборно място, а в индивидуалното класиране отличията са както следва: 1 място – Волкан Шукри Хасан; 3 място – Берк Дениславов Мартинов; 3 място – Ивайло Стойчев Стойчев; 3 място – Волкан Шукри Хасан; 4 място – Мартин Герганов Стефанов; 4 място – Мартин Герганов Стефанов.

В категория „Юноши” представителите на клуба се класираха отборно на второ място. При наличието на сериозна конкуренция Иван Руменов Рашков постигна двоен успех, като спечели два златни медала. Лъчезар Замбев е със сребро и бронз в различните класове, сребро спечели и Григор Димитров, а Борислав Терзиев завоюва четвърто и пето място.

 

Злато от Ловеч за Волкан от Клуб „Аероелит”

13-годишният Волкан Шукри Хасан, в отбор с Николай Палежев от Русе, спечели златен медал в клас F2F/опростен тимрейсинг/ по време на събора-състезание на приятелите на тимрейсинга, организиран от Клуб Ловеч и Румен Панов. Контест директор на състезанието бе ген. Павел Кънев.

З.м.с. Николай Николов – ръководител на Клуб по авиомоделизъм „Аероелит”, към Младежки дом – Търговище:
„Много силно беше състезанието, с много участници. Момчетата победиха в най-многолюдния клас F2F. При него изработката на модела е по-лесна и затова броя на участниците е много по-голям. Но техниката на стартиране, управление и провеждане на състезание е същата като при F2C/тимрейсинг/. Трима механици и трима пилоти се състезават в една окръжност кой първи ще направи 100 обиколки и в зависимост от постигнатото време се определя класирането. На големи състезания финалът е 200 обиколки. Интересен факт е, че този клас е измислен от българите и в момента се упражнява в цял свят. Използва се опростен авиомодел с двигател с вътрешно горене, задължително дизелов; 2,5 куб.см.

 

Младежи от Клуб „Аероелит” съдии в международно състезание край Търговище

На 5 и 6 март, на летище „Буховци” се проведе ежегодния международен турнир „Рея”, посветен на Националния празник на България.
Включиха се състезатели от България, Германия и Румъния. 11 младежи и двама ръководители от Клуб „Аероелит”, към Младежки дом – Търговище, взеха участие като съдии хронометристи в състезанието.
З.м.с. Николай Николов, ръководител на клуба:
„Голяма част от младежите, представители на „Аероелит”, имат сертификати за съдии в F3J, F5J и F3K – трите класа, в които се проведе състезанието.  То беше доста натоварено, за двата дни имаше 46 старта, в които нашите момчета взеха участие като съдии. Нямаше нито един провален старт, заради неправилно отчитане. За четвърта година имаме отлични отзиви от главните организатори, тъй като децата са отговорни и безпристрастни в засичането и оценяването.”

Григор Димитров от Клуб "Аероелит" към Младежки дом - Търговище спечели второ място на престижното състезание по авиомоделизъм - Световна купа "България"-2015.
"Кръгът от Купа "България" се проведе във Вълчитрън. Участваха над 70 състезатели от 10 държави, като най-силно се представиха тези от Финландия и Германия" - разказа ръководителят на клуба з.м.с. Николай Николов.
"Състезанието е за мъже и конструктори, но ние участвахме с юноши от Клуб "Аероелит", които се представиха много добре за състезание от такъв ранг.  Мъже и юноши се състезаваха заедно, което беше невероятно мотивиращо за нашите момчета" - сподели още Николай Николов и добави - "В клас F1А /големи планери/ участниците бяха 36. В клас F1H /малки планери/ стартираха 22-ма състезатели, в клас F1B /гуменомоторни авиомодели/ - 14, а в клас F1С /модели с двигатели с вътрешно горене/ - 9 участници. В клас F1А състезателите от Търговище бяха 4-ма. Момчил Йорданов зае 4-то място - най-доброто класиране на българин в класа за това състезание. Пред него са състезатели на Финландия, Тенерифе и Сърбия. От юношите на 6-то място се класира Лъчезар Замбев от Клуб "Аероелит", на 10-то място бе Иван Рашков от Клуб "Аероелит", а след 20-то Борислав Терзиев, който имаше малшанс при пускането на модела."
"В клас F1H при юношите на второ място се класира Григор Димитров, което е най-големия успех на клуба в това състезание. Данчо Калнъков е на 12 място при мъжете. В клас F1С имахме само един участник - Иван Рашков, който се състезава при мъжете. Той успя да спечели 7-мо място в състезанието, което е много добро класиране предвид конкуренцията." - разказа още ръководителят на клуба з.м.с. Николай Николов.
"Състезанието беше много силно, много впечатляващо, елитни състезатели от цял свят показаха какво могат. Състезавах се с хора от такава класа, че не мога да се опра и на малкия им пръст по опитност, имам още много да уча и ще се старая да се справям все по-добре. Господин Николов много ни помагаше и в предварителната работа и по време на състезанието, благодарение на него и на Данчо Калнъков заех второ място в клас F1H Junior, за което съм им признателен" - сподели Григор Димитров.

 

Медали за Деян и Борислав от национално състезание

С два медала и четвърто място в отборното класиране се завърнаха от национално първенство състезателите от Клуб по авиомоделизъм „Аероелит”, към Младежки дом-Търговище, с ръководител з.м.с. Николай Николов.

Националното първенство по авиомоделизъм за деца, организирано от БФА, се проведе на летище Вълчитрън и на кордова писта Ловеч.

Отборът на Клуб „Аероелит”, към Младежки дом-Търговище, с ръководител з.м.с. Николай Николов се представи с 8 участника. Голяма част от тях се състезаваха в два класа, а двама от младежите в три.

В индивидуалното класиране второ място завоюва Деян Пламенов в клас HLG деца – за модели тласнати от ръка, състезаващи се за продължителност на полета. Индивидуално трето място в същия клас спечели Борислав Терзиев.

„Момчетата от „Аероелит” спечелиха още 4 четвърти, 2 пети, 10-то, 11-то и 12-то място в различните класове. Така отборът бе класиран на четвърто място – разказа треньорът з.м.с. Николай Николов. -  „Не ни достигна 1 точка, за да влезем в тройката. Малшанс имаше Григор Димитров, който направи много успешни четири старта, но последния бе неуспешен и го изпрати на четвърто място. Илиян стана четвърти на кордови модели, защото при него се откъсна резервоара на модела и му провали шанса за победа. Поради болест друг от младежите, на когото възлагах надежди не успя да се включи. Като цяло момчетата се справиха добре. Радостен е факта, че взехме медали в клас, в който досега не сме имали достатъчно добро класиране.”

Две бронзови купи за Иван Рашков от световна купа по авиомоделизъм

Иван Рашков от Клуб „Аероелит” към Младежки дом-Търговище, с ръководител з.м.с. Николай Николов, спечели две  бронзови отличия от Световната купа по авиомоделизъм – София 2015г. за свободно летящи модели. Организатор на състезанието бе БФА. То се проведе на летище Черногорово – Пазарджик.

В състезанието се включиха състезатели от България, Финландия, Германия, Тенерифе,  Хърватия, Турция, Унгария, Русия, Грузия и др.

В клас F1A планери Иван Рашков се класира трети в шампионата за младежи и спечели бронзова купа. Втората купа на Иван от състезанието е в клас F1B гуменомоторни авиомодели, младежи.

З.м.с. Николай Николов: „ Конкуренцията на Иван бе сериозна и в двата класа. На планери той се представи отлично и не му достигнаха няколко точки за среброто. На гуменомоторни разликата с втория бе по-голяма, но сме доволни от класирането. Да се надяваме, че успехите му ще продължат. Предстоят ни състезания през юли, август, септември и октомври. През юли е национално първенството, през август – Европейски шампионат за кордови авиомодели в Пазарджик, където Иван ще участва в подгряващата купа при конструкторите. Следват Купа България и национален турнир за деца и юноши в Ловеч.”

 

Клуб "Аероелит" с три медала и две купи от национално състезание

Клуб „Аероелит” към Младежки дом-Търговище, с ръководител з.м.с. Николай Николов, спечели три медала и две купи от Национални ученически състезания по авиомоделизъм – гр.Кюстендил.
В състезанието се включиха 15 отбора от страната. Клуб „Аероелит” успя да се класира сред най-добрите, завоювайки трето място отборно за деца и трето място отборно при юношите. 
В индивидуалното класиране при юношите отново много добре се представи Иван Рашков, който спечели три медала – 1 златен медал в клас F1P - таймери, 1 сребърен медал в клас F1A - планери и още един сребърен медал в клас F2D – комбат.

 

Девет младежи от Клуб „Аероелит” със съдийски сертификати

Осем младежи от Клуб „Аероелит” към Младежки дом-Търговище, с ръководител з.м.с. Николай Николов, получиха сертификати за съдийска правоспособност от Българската федерациия по авиомоделизъм. Адреан Атанасов, Борислав Терзиев, Григор Миланов, Илиян Манев, Дамян Димов, Александър Стефанов, Лъчезар Замбев и Деян Иванов вече са правоспособни съдии в класове F3J / планерен авиомодел, състезаващ се за продължителност на полета и кацане в цел/ и F5J /авиомодел с електродвигател, състезаващ се за продължителност на полета и кацане в цел/. Друг член на Клуб „Аероелит”  - Иван Рашков има съдийска правоспособност от миналата година в тези два класа и в клас F3K / планерен модел, който се изстелва от ръка/.

 

 

Призови места за Иван Рашков от Клуба по авиомоделизъм

Иван Рашков от Клуб по авиомоделизъм „Аероелит” към Младежки дом-Търговище спечели две отличия от Световната купа по авиомоделизъм за свободнолетящи авиомодели.

Състезанието се проведе на Летище Черногорово, Пазарджик. Участие взеха състезатели от Финландия, Сърбия, Турция, Бостна и Херцеговина, Украйна, Унгария и др.

В Клас F1C – модели, задвижвани с двигател с вътрешно горене – Иван Рашков спечели трето място при мъжете.

В Клас F1B – модели, задвижвани с гумен мотор – Иван се класира на второ място при юношите.

„Това беше дебют за Иван в трите класа в които се яви в състезанието. Вече е бил веднъж на състезание, но в друг клас. Радостни сме от успеха. Той посещава клуба за втори сезон, имаме добро класиране като за начинаещ в спорта и тепърва очакваме големите успехи.” – коментира треньора  з.м.с. Николай Николов.

 

 

Много добро представяне на Клуба по авиомоделизъм на първо национално състезание


При първото си участие в национално състезание Клубът по авиомоделизъм към Младежки дом-Търговище, с ръководител з.м.с. Николай Николов зае четвърто място в отборното класиране и завоюва 3 бронзови отличия.
От 17 до 19-ти май в Ловеч се проведе Републиканско национално ученическо състезание по авиомоделизъм и ракетомоделизъм. Клубът на Младежки дом участва с 8 деца и младежи на възраст от 8 до 14 години. Общо отборите, които се включиха в състезанието  бяха 14 от цялата страна, а участниците 106.
В клас F1H(безмоторни авиомодели за свободен полет) взеха участие трима състезатели от Младежки дом-Търговище. Волкан Шукри зае пето място с 3 от 5 старта, поради загуба на модела. Григор Димитров и Борислав Терзиев се класираха на 9-то и 10-то място.
В клас Р30 (авиомодели с гумен двигател) бронзов медал спечели Андреан Живков. Никол Младенова се класира 7-ма.
В клас „Тренкорд” (кордов авиомодел за скорост) Михаил Василев също спечели бронзов медал със скорост 112,8км./час. Иван Руменов се класира 10-ти с 86,5 км./час., а Радослав Йорданов стана 11-ти без засечени километри, но със зачетен старт.
В клас „Акробат”/кордови авиомодели за фигури от висшия пилотаж/ Михаил Василев завоюва 3-то място и бронзов медал. 8-годишният Живко Николов се класира 23-ти в клас „Хендлонджглайдър”  /малък безмоторен авиомодел, хвърлен от ръка/ от 51 участника. Иван Рашков е 14-ти, а Никол Младенова 25-та в този клас.
Според ръководителя на Клуба по авиомоделизъм з.м.с. Николай Николов, класирането на участниците от Търговище е много добро, предвид това, че всички деца са дебютанти на състезание и се занимават с този спорт само от 6 месеца.

 

 

Всеки може да лети в Клуба по авиомоделизъм към Младежки дом

 

 

За два месеца от съществуването на Клуба по авиомоделизъм към Младежки дом – Търговище, участниците изработиха 5 различни модела. Вече започна работата по три нови класа, в които моделите са състезателни. Ръководител на клуба е заслужилият майстор на спорта Николай Николов - Европейски шампион за 2010 година в дисциплина "Свободнолетящи модели" и шести в света за 2011г.

„Започнахме работа с 8 деца от втори до осми клас. В момента в клуба участниците са 15, като сред тях има и момиче. Първото, което направиха при мен, бе да сгънат хартиени ракетки, за да видя до колко са внимателни при работа и да ги запозная с най-проста аеродинамика” – разказа Николай Николов. – „Следващият модел бе отново хартиен, но включваше техника на рязане. С него показахме отделните части на самолета и отново стигнахме до аеродинамиката. Другият момент беше да започнат да намират центъра на тежестта на модела. Това е главна част от дизайна и изработката му. Следващите стъпки - създаване на малък и голям депронов модел, които включват и дървени части. Те са по-масивни – от 15 до 50см., с по-добри летателни качества. Участниците получиха информация за какво служат движещите се части на модела. След това преминахме към състезателни модели HLG, с които се състезават както деца, така и възрастни. Те са вече готови за градски и национални състезания.”

Следващите модели, които ще изработят участниците в Клуба по авиомоделизъм към Младежки дом са в три нови състезателни класа.

„Част от децата започнаха да работят по скоростни авиомодели „Тренкорд”. С друга част правим планерен авиомодел клас F1H. Той се изтегля с въже във въздуха и преминава във свободен полет – класиката в авиомоделизма” – разказа още Николай Николов. – „С няколко от останалите момчета вече работим модел с гумен мотор клас Р-30. Характерното за него е, че е с дължина и ширина не повече от 30 инча. Предстои ни с по-големите да започнем таймерен модел, който се извежда във въздуха с двигател с вътрешно горене. Двигателят работи 10 секунди и след това моделът преминава в свободен полет. Това е един от най-новите класове в света.”

Още снимки можете да разгледате ТУК

 

назад

Copyright © www.cmditg.com 2024

design compaskom©.