Добре дошли в новия сайт на Младежки дом - Търговище

 

 

„Осем+” с премиера на „Картини от живота”/Тийнпроблем/

Театрално дискусионен клуб „Осем+” представи на сцената на Младежки дом спектакъла „Картини от живота”/Тийнпроблем/. Залата бе пълна, а контактът между актьори и публика се случи съвсем непринудено. Причината – проблемите в спектакъла бяха чисто младежки, актуални и вълнуващи всеки на тази възраст, езикът – достъпен, играта – обмислена и забавна.

….Общуването в интернет те завладява, там е средата ти, там налагаш себе си, но и там споделяш пробемите си и търсиш съвет. Приемането или отхвърлянето от връстниците е най-важното нещо на света… Първата целувка е понякога плашеща, но така желана… А сексът … той отдавна не е мираж, дори се превръща в неразделна част от общуването и приемането… А трябва ли да е така? За „Осем +” да имаш право на избор кога да кажеш „да” е важно…

„Картини от живота”/Тийнпроблем/ е форум-театрален спектакъл, който се реализира от „Осем+” и Младежки дом-Търговище по Общинската програма за промоция на сексуално и репродуктивно здраве 2009 – 2013.

 

"Осем+" с нов спектакъл

 

 

Театрално – дискусионен клуб „Осем плюс”

 

ТЕАТЪР „ЦВЕТЕ” В ТЪРГОВИЩЕ

В Младежки дом два дни бяха актъорите от СНЦ Театър “Цвете”, които проведоха обучение с трите театрално дискусионни клуба на нашия град.Такива клубове има изградени в Благоевград, София, Велико Търново, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Златоград и Търговище. Тези клубове, както и двудневното обучение са финансирани от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа по проект за изграждане на мрежа от театрално дискусионни клубове. След представянето на втората част от проекта през месец юни на “8+”, “Мини 8+” от Професионална гимназия по икономическа информатика и клуба от II СОУ “Проф.Никола Маринов”, бяха раздадено по 80 анкети. Към този момент всички анкети на трите клуба са попълнени от техни връстници и вече има ясно обособени проблеми по които младежите дискутираха заедно с актъорите от “Цвете”.
През тези два дни младежите от “8+” работиха по проблема за насилието и липсата на места за забавление. Някои от днешните млади желаят да развиват своите идеи, дарби и възможности, но не откриват подкрепа и разбиране, което пък от своя страна води до насилие и лошо отношение в училище, в къщи, с приятелите. “8+” показаха как младежи искат да направят рок група, но не срещат разбиране и не могат да намерят място, където да репетират.
“Мини 8+” наблегнаха на насилието и агресията, тъй като това са проблемите, отчетени в техните анкети. Неразбирането, побоищата и индивидуалността също са проблеми, вълнуващи много от тях. В работен вариант клуба представи  историята на момче, което заради различния стил на обличане и интереси бива набито от по-големи ученици. Проблем, много често срещан напоследък и по нашите улици.
В анкетите на клуба от II СОУ “Проф.Никола Маринов” на преден план са излезли безработицата, замърсените улици и отношенията на хората като цяло.
Актъорите от СНЦ Театър “Цвете”- Явор, Виолина и Дана помогнаха на клубовете да си изберат по един реален, наболял и близък до младежите проблем, по който ще работят занапред. Сега на младите театралци им предстои да поработят повече по сценария и репликите на всеки един персонаж на избраната от тях история. Следващата среща с Театър “Цвете” ще бъде към края на месец януари следващата година. До тогава отговорниците на групите и актьора, разпределен за отделния клуб ще поддържат постоянна връзка, за да се получат издържани сценарии. А през януари ще се работи по самата актъорска игра, след което търговищката публика ще има възможността да види не едно , а цели три представления.
Както “8+”, така и другите два театрално дискусионни клуба от икономиката и II СОУ, нямат търпение да излязат пред публика и да изиграят новите пиеси.За някой от младежите това ще бъде последното представление, тъй като са дванадесетокласници, а за най-новите попълнения ще е първото. Всички обаче са заредени с много енергия, имат много идеи, които искат да реализират, създават нови екипи, поддържат със здрав дух вече сформираните екипни групи, учат се да помагат и да се поставят на мястото на другия , което е най-важното!

11 - 12 ЮНИ 2008

Два дни тук в Търговище бяха актъорите от СНЦ Театър “Цвете”-гр.София! През целия първи ден, ние от театрално-дискусионен клуб “8+” към Младежкия дом и актъорите от “Цвете” репетирахме усилено пиесата“Агресията-постоянен кръговрат”, която представихме за първи път на другия ден пред Търговищката публика. Премиерата ни мина отлично! Всички специални гости, които бяхме поканили дойдоха, както и много приятели и познати! Много радостни бяхме и от това, че публиката се включи активно, когато дойде време за форумирането.
А след нашето представление Цвете Янева представи продължението на миналогодишния проект по който и ние работихме и по който ще продължим да работим и занапред.Успехът на реализирания през миналата година проект за изграждане на мрежа от младежки театрално-дискусионни клубове от 7 български града, надхвърли всички очаквания.Такива клубове бяха изградени в Благоевград, София, Велико Търново, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Златоград и Търговище, финансирани от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.Всички младежи от тези клубове изнесохме над 60 форум театрални представления пред близо 5500 наши връстници в собствените си градове, в околностите и в по-отдалечени места на страната.А готовите си продукции представихме на Първия фестивал на младежкия социален театър в София-“Агора”! Работихме непрестанно и направихме толкова много неща само в рамките на един проект. И ето, че тази година за втори път ще можем да доразвием миналогодишните си начинания, благодарение на спонсорството от страна на Тръстът за гражданско общество в Централна и Източна Европа.
Целта на новата фаза на проекта е да се създаде екип от младежи и педагози, тренирани да обучават младите във форум театрални умения.Също така да се изградят още 2 нови театрално-дискусионни клуба във всеки град. Следващият творчески сезон ще бъде изпълнен с много дейности, но ние нямаме търпение.Искаме искрено да благодарим на Диана и Цветина с които работим всеки ден и най-вече на театър “Цвете”- Цвете Янева, Виолина, Дана, Кате и Явор за цялото търпение, ценните съвети и помощта, която ни дават!

Симона Алексиева

В ТЪРГОВИЩЕ СТАРТИРА ВТОРАТА ФАЗА НА ПРОЕКТ ИЗГРАЖДАНЕ НА МЛАДЕЖКА МРЕЖА ОТ ТЕАТРАЛНО – ДИСКУСИОННИ КЛУБОВЕ „ГРАЖДАНИ НА ЕВРОПА” С ПОДКРЕПАТА НА CEE TRUST.

Търговище, заедно с още 7 града в България бе сред първите, в които се сформираха подобни клубове. Тази нова театрална форма даде на младите свобода да разиграват различни ситуации от училището, от семейството, от улицата и то не по предварително заучен текст, а така, както се усещат, виждат и преживяват случващото се около тях.
„8 +” – това е името на първия театрално – дискусионен клуб в Търговище
Резултатите от работата на младежите и ръководителите, включили се в реализирането на І фаза на проекта, бяха впечатляващи. Бяха изнесени общо 60 форум театрални представления по вълнуващи младите хора проблеми пред повече от 6000 зрители с цел да ги мотивират за активно включване в разрешаването им. Проекта бе удостоен с І награда на Националния конкурс за най-успешен проект „Мажор 2007”.
. Вече са създадени още два такива клуба – във Втора гимназия „Проф. Н. Маринов” с ръководител Гинка Русева, и в Професионалната гимназия по информатика „Джон Атанасов” с ръководител Марина Маринова.
Младежите заминават утре на обучение в Кранево, където им предстои 4 дневен обучителен тренинг с актьорите на СНЦ „Театър Цвете” гр. София.

ТЕАТЪР "ЦВЕТЕ" В ТЪРГОВИЩЕ

На 24 и 25 ноември в залите на Младежки дом – Търговище се състоя първата супервизия по проект „Изграждане на младежки театрално - дискусионни клуба „Граждани на Европа” – втора фаза, иницииран от Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа / CEE Trust /.
В обучението взеха участие младежи от трите клуба в Търговище – „Осем плюс” при Младежки дом, ІІ СОУ „Проф. Никола Маринов” и ПГИИ „Джон Атанасов”- общо 34 участника. Тримата обучители -актьори от СНЦ „Театър Цвете” – Дана, Виолина и Явор обсъждаха по групи резултатите от анкетите и сложиха начало на представленията. На финала на сесиите през деня всеки клуб представи наученото. В края на тренинга клубовете показаха как ще изглежда всяка пиеса.
През декември предстои изготвянето на сценарии с текст за всяка роля и репетиции. В края на януари 2009 е втората супервизия.

„8 +” представи „Последната петък вечер” в РИОКОЗ

По повод Световния ден за борба със СПИН Театрално дискусионен клуб “8+” към Младежки дом представи пиесата “Последната петък вечер” в РИОКОЗ. Публиката се състоеше от младежи от училището за деца с увреден слух “Св. Иван Рилски”. Актьорите имаха специален преводач, с който осъществяваха комуникация с аудиторията. Те наблюдаваха внимателно сцените от пиесата и след това се включиха с интерес в дискусията. Задаваха въпроси не само за пиесата , но и за инфекциите, предавани по полов път.
Всички младежи могат да се обърнат за помощ или информация в Информационно - образователния център по сексуално и репродуктивно здраве към РИОКОЗ.

Театър "Цвете" обучава младежи от Търговище

От 2 до 4 февруари в залите на Младежки дом – Търговище се проведе поредната среща на актрисите от СНЦ „Театър Цвете” с театрално – дискусионните клубове: „Осем плюс”; на ПГИИ „Джон Атанасов” и ІІ СОУ „Проф. Н. Маринов”. Супервизията е част от проекта: „Национална младежка мрежа от театрално – дискусионни клубове „Граждани на Европа” – втора фаза. Тренингът съдържаше разработването на етюди по отделните проблеми и писането на сценарии за представленията. Обучението завърши с представяне  наученото на сцена, а зрители си бяха самите младежи.

Маратон от театрални премиери


На 15, 16 и 17 април са проведе поредното обучение на Младежките театрално –дискусионни клубове на "Осем плюс" при Младежки дом, ІІ СОУ "Проф. Н. Маринов" и ПГИИ "Джон Атанасов". Младежите работиха с актьорите – обучители от СНЦ "Театър Цвете" - София: Катя, Дана, Виолина и Явор. Всеки клуб подготви под режисурата на търговищката актриса Цветина Иванова различни социални пиеси :
- "Къде си любов" на "Осем плюс” – за трафика на жени и проституцията;
- "Между шамарите" на ІІ СОУ – за насилието и неразбирането;
- "Невидима" на ПГИИ – за противообществените прояви.
Премиерите на представленията преминаха на много добро ниво с голям интерес от страна на публиката. Тя много усърдно, отговорно и активно се включи в дискусионният форум последващ всяко представление. Повече от час зрителите се опитваха да разиграват ситуациите така, че да помогнат на героите за един по-добър край на тяхната история. Така по метода "връстници обучават връстници" през трите дни във форум театралните представления взеха участие над 450 младежи.

Фестивал на младежкия социален театър

От 26 до 29 юни 2009 година в София се проведе Фестивал на младежкия социален театър „Агора”, който е заключителен етап на проекта „Мрежа от младежки театрално – дискусионни клубове „Граждани на Европа” – ІІ фаза, иницииран от СНЦ „Театър Цвете” и подкрепен от Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.
Във фестивала взеха участие младежките клубове от София, Златоград, В. Търново, Гоце Делчев, Горна Оряховица, Благоевград. Търговище се представи с трите си клуба : „Осем плюс” от Младежки дом, „ТЕЕN” от ІІ СОУ „Проф. Н. Маринов” и „Мини осем плюс”. В тридневният маратон се изиграха 20 пиеси, сред които и търговищките :
„Къде си, любов ?” – любов и предоверяване;
„Между шамарите” – насилието в училище;
„Невидима” – за самодостатъчността.
Въпреки умората и емоциите, преживени през тези дни, последните за фестивала пиеси, изиграни от търговищките младежи се посрещнаха изключително радушно и бяха изпратени с бурни аплодисменти и ставане на крака. Така нашите актьори се почувстваха значими и особено горди от постигнатия резултат.
Всички участници получиха сертификати за преминал обучителен модул на форум – театър, които са с международно признание.

2011 година

ІV Международен фестивал „Празници на аматьорските театри”

„Специалната награда”  на Кмета на Община Горна Оряховица


 

 

назад

Copyright © www.cmditg.com 2024

design compaskom©.