Добре дошли в новия сайт на Младежки дом - Търговище

ШКОЛА ЗА МОДЕРЕН БАЛЕТ "ВЕГА"

Главен художествен ръководител: Марианна Савова

Балет “Вега“ е основан през 1994 година от Марианна Савова. Школата се разраства бързо и дава възможност за сформиране на групи за начинаещи и напреднали. Първоначално съставът работи към ЦРД, в последствие се отделя и поема самостоятелен път, а от 2000 година изцяло преминава към Младежки дом.
Във “ВЕГА” танцуват и се обучават десетки деца на Търговище на възраст от 5 до 18 години. Те очароват публиката със сложна хореография, много артистизъм и овладяна техника в танците.
Репертоарът на школата е разнообразен, включващ преди всичко модерни динамични танци и е предпочитан в много концертни програми и спектакли.

 

УЧАСТИЯ В НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ КОНКУРСИ:

Сезон 2022-2023:

С ГРАН ПРИ и само първи места се завърна Школа за модерен балет "ВЕГА" към ЦМДИ Търговище от ХІ Международен детско-юношески фестивал-конкурс „СВЯТ, ИЗКУСТВО И МОРЕ”, състоял се от 22.06 до 27.06.2023 в КК Златни пясъци. Участваха състави от Украйна, Русия, Молдова, Полша и др.

Нашите танцьори се представиха във II, III и IV възрастова група, в два раздела - съвременни и характерни танци, с четири хореографии. Всяка от тях беше отличена с първо място.

Първа награда бе присъдена на танца "Парти тайм" в раздел "Съвременни танци", трета възрастова група.

Първа награда за "Египетска приказка" - характерни танци - смесена втора и трета възр. група.

Първо място и за "Кан кан" в четвърта възрастова група, съвременни танци.

Първо място за "Руско-цигански танц", в четвърта група, характерни танци.

Съвсем заслужено международното жури присъди на "Вега" и голямата награда на фестивала Гран При за цялостното представяне на състава, което и чудесен завършек на творческия сезон.

Преди четири години Балет "Вега" отново бе носител на Гран при от същия фестивал.

Сезон 2021-2022:

С Гран При и нови отличия се завърнаха възпитаниците на Школа за модерен балет "Вега" от XVI Национален танцов фестивал "Магията на танца"2022.
Конкурсът се проведе на 25 и 26 юни, а негов организатор е Общински младежки дом гр. Шумен.
Танцьорите на "Вега" се представиха в III и IV възрастова група - раздел съвременни и характерни танци и грабнаха заслужено две първи, едно второ място и голямата награда на Младежки дом и Община Шумен - Гран При за танца "Кан-кан".
Председателят на журито - проф. д. н. Анелия Янева, връчи на трима възпитаници на школата удостоверения, даващи им право да следват специалност "Съвременна хореография" в Югозападен университет "Неофит Рилски" Благоевград без приемен изпит.
Диплом за принос в развитието на танцовото изкуство бе присъден на хореографа на състава Марианна Савова.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Балет "Вега" към Младежки дом-Търговище с гл. худ. ръководител Марианна Савова и пом. ръководител Милена Иванова, получи поредно национално признание, участвайки в предаването "България търси талант" по БТВ. Съставът се класира на трето място според вота на публиката в това трудно, изискващо много упоритост, репетиции и финансови средства състезание.

За първи път на сцена вега се яви с "Индийски танц" и плени журито на конкурса с емоция, цвят и хореография. По време на полуфинала Балет "Вега" танцува пламенен "Кан-кан" отново омагьосвайки публика и жури, показвайки синхрон и професионализъм от класа!!! Резултатът бе желан и чакан - класиране за финала на предаването.

На финала съставът танцува "Пиратски танц" и след гласуването на публиката се класира на трето място от всички участници, което е отлично представяне.

ВИДЕО - "Индийски танц"

ВИДЕО - "Кан-кан"

ВИДЕО - "Пиратски танц"

Снимки


Сезон 2020-2021:

Балет "Вега", с гл. худ. ръководител Марианна Савова, се представи отлично с три танца в XI-ти национален фестивал "Като Звездите", който се състоя в Разград. Инициативата се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев, на Министерство на културата и на кмета на Община Разград.

Фестивалът е насочен към талантливи деца и деца в неравностойно положение от страната. Приветствие към всички участници и гости отправи вицепрезидентът Илияна Йотова. Организатор на събитието е Сдружение „Поощряване и подпомагане на детски таланти – Вега-С“.

За цялостното си представяне съставът получи Свидетелство за народно признание и Диплом от организаторите, които споделиха, че момичетата от "Вега" и техните ръководители работят на много високо професионално ниво и ще се радват на нови съвместни инициативи заедно.

 

ГАЛЕРИЯ

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Балет "ВЕГА" към Младежки дом-Търговище, с гл. худ ръководител Марианна Ставова и помощник ръководител Милена Иванова, се представи отново на много високо ниво и завоюва най-високи награди с всички танци, с които участва във фестивала "Магията на танца " Шумен 2021. Конкурсът бе организиран от Община Шумен и Общински младежки дом-Шумен. Проведе се в три направления "Съвременни танци", "Характерни танци" и "Улични танци", при висока конкуренция на съставите.
В края на конкурсния ден Балет "ВЕГА" бе съставът с най-добро цялостно представяне във всички възрастови групи и категории.
В първа възрастова група, "Съвременни танци", момичетата на "Вега" спечелиха първа награда с танц "Междучасие".
Във втора възрастова група, "Съвременни танци", "Вега" бе отличен с Гранд При за "Пирати".
Отново във втора възрастова група, "Характерни танци", "Вега" спечели първото място с "Кънтри".
В трета възрастова група, "Съвременни танци", най-големите момичета на състава представиха два танца "Пътят" и "Пачуко" и заслужено грабнаха още едно отличие Гранд При.
В трета възрастова група, "Характерни танци", първа награда бе присъдена за "Индийски танц" и най-новата хореография на Марианна Савова "Огънят в нас".

Утре 29.07.2021 г., в Концертната зала на Младежки дом, предстои годишният концерт на Школа за модерен балет "Вега", в който ще бъдат представени най-новите танци на състава, както и познати и обичани хореографии.

ГАЛЕРИЯ с част от изпълненията

 

Сезон 2019-2020:

Балет „Вега” се представи блестящо на SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL 2019 и се завърна в Търговище с голямата награда „Златна роза” и още 8 купи, за всеки от танците, с който участва. Конкурсът се организира за пета поредна година от Сдружение 'Изкуството на танца"- София. Проведе се в столичната Арена Армеец -Тренировъчна зала.

Балет „Вега” участва в петото издание на открития танцов фестивал с осем хореографии в различни жанрове и възрастови групи и всяка от тях бе отличена. Журито оценяваше всеки от танците самостоятелно, без да дублира награди. Във всяка от категориите, където „Вега” участваше с по два танца, спечели две от трите възможни отличия.

При характерните танци, над 12 години, „Вега" спечели първа награда с „Индийски танц” и трета награда с „Египетска приказка”.

В раздел Модерни танци, формации до 12 години, „Вега” показа ниво в добра конкуренция със състави от София и Велико Търново. Журито отново отличи и двете хореографии на състава. Танцът „Заешки истории” бе класиран на първо място, а „Веселите клоуни” на второ.

 

В раздел Модерни танци, формации над 12 години, танцът „Пирати” на Балет „Вега”, впечатли жури и публика с хореография и синхрон и съставът заслужено се окичи със златото. „Африканска симфония” получи трета награда в същата категория.
В раздел „Танцово шоу”, при формациите до 12 години, „Вега” участва с танца „Брилянтин”, на който отново заслужено грабна първото място.
По-големите завоюваха златото с атрактивните хореография и изпълнение на  танца „Хей, Пачуко”.

В края на вечерта, на тържествената церемония по награждаването стана ясно, че голямата специална награда "Златна роза", създадена от бижутерско ателие "Yotsenik" – ювелирна изработка,  се присъжда на балет "Вега", към Младежки дом-Търговище с гл. худ. ръководител Марианна Савова и пом. ръководител Милена Иванова. Това беше изключително признание за категоричното успешно представяне на търговищките деца на форум от този ранг и за цялостната творческа работа на състава. То донесе безкрайно удовлетворение и силен емоционален заряд след 13 часовия танцов маратон.

Всички снимки можете да разгледате тук: ГАЛЕРИЯ

Сезон 2018-2019:


С призови отличия се окичи Балет „Вега” в последната вечер на Осми международен фестивал „Свят, изкуство и море”- КК „Златни пясъци”. В конкурсните дни на сцената се представиха състави от Украйна, Русия, Беларус, Литва, Грузия, Полша, а също от София, Варна, Велико Търново, Лясковец и др. Те бяха оценявани от международно жури.

Балет „Вега” участва във фестивала с 8 танца, по два във възрастова група според регламента, и получи за тях пълният брой възможни отличия – четири награди „Лауреат първа степен”, съпроводени с диплом и плакет.

Във втора възрастова група, в раздел „Съвременни танци” момичетата на Марианна Савова показаха танците „Заешки истории” и „Клоуни” и спечелиха първо място. В трета възрастова група, „Съвременни танци”,  първа награда бе присъдена на „Вега” за танците „Брилянтин” и „Пирати”. При най-големите, в четвърта възрастова група,  „Съвременни танци”, отличието бе спечелено с танците „Африканска симфония” и „Хей, Пачуко”. В четвърта възрастова група момичетата получиха още една първа награда, в раздел „Характерни танци”,  за „Орисия” и „Руско-цигански танц”.

В раздел „Съвременни танци” журито присъди на „Вега” още две големи отличия – Купа на фестивала  за цялостно представяне на състава и  Специална награда за оригинални хореографии.

---

Балет „Вега”, с главен художествен ръководител Марианна Савова и помощник ръководител Милена Иванова, бе най-добре представилият се състав на Националния детско-юношески конкурс „Танцуваща планета” – Варна. Формацията завоюва призови позиции и се завърна с финансови награди, грамоти и плакети за всяко едно свое изпълнение.

При най-малките, до 8 годишна възраст, в раздел „Съвременни танци”, „Веселите клоуни” на „Вега” се представиха отлично и бяха класирани от журито на първо място.

Първа награда във втора възрастова група, раздел „Съвременни танци”, безапелационно бе присъдена на другия нов танц на състава на Младежки дом – „Карибски пирати”. Той впечатли с хореография, мащабност и артистичност и получи много аплодисменти, плакет и финансова награда.

В същия раздел , при по-големите на възраст 13-16 години, момичетата на Марианна Савова представиха отново съвсем нов танц „Hey Pachuko” и бяха класирани на второ място.

В същата възрастова група, раздел „Характерни танци”, на първо място безапелационно бе класиран Балет „Вега” с „Индийски танц”. Артистичното и емоционално изпълнение на момичетата от балета впечатли публика и жури и получи максимален брой точки.

„Вега” бе отличен и с две специални награди – за отлично представяне и за най-артистичен състав.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Осем награди за осемте танца, с които участва, донесе "Вега" от Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци “Българска роза”.

Балет "Вега", с главен художествен ръководител Марианна Савова, триумфира на Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци “Българска роза” 2019 в Казанлък.  Формацията участва в този конкурс за първи път и се представи в раздели "Мюзикъл", "Съвременни" и "Характерни" танци, в първа, втора и трета възрастова група.

Във всички възрасти танцьорите на "Вега" се представиха отлично, оставиха след себе си конкуренцията и заеха челните места.

В раздел "Мюзикъл" танцът "Брилянтин" впечатли силно и спечели първа награда.

В първа възрастова група, "Съвременни танци" при формациите, Балет "Вега" дебютира на сцена с новия танц "Веселите клоуни" и завоюва първо място. Също при малките, категория Малка група, танцът "Заешки истории" взе трета награда при неприсъдени първа и втора.

Във втора възрастова група, раздел  "Съвременни танци", формации, "Пиратите" на "Вега" изправиха залата на крака и заслужено грабнаха купата за първо място.

В същия раздел, в трета възрастова група, формации, новият танц "Hey Pachuco" също бе високо оценен от жури и публика и се класира на челната първа позиция. При малките групи "Орисия" получи от журито трето място, при неприсъдени първо и второ в тази категория.

Още две първи места спечелиха големите момичета на "Вега" в раздел "Характерни танци": първо място при формациите за "Индийски танц" и първо място при малки групи с "Руско-цигански танц".

Конкурсът за Купа „Българска роза” е единственият танцов конкурс в националния календар за изяви по интереси  на Министерството на образованието и науката. В него се състезават изпълнители от професионални балетни училища и елитни школи от цялата страна. За втора година е включен  в  Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби за общински и държавни училища. Той  е част от празничната програма на ежегодния Празник на розата, с който Казанлък се гордее и който е посветен на маслодайната роза и тракийската култура.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Гран При за „Зайците” на „ВЕГА”


От 16 до 18 ноември в Двореца на културата и спорта в град Варна се проведе 20-тото юбилейно издание на националния конкурс „Празник на танца”-2018. С поредното си участие търговищкият балет „ВЕГА” не измени на традициите и отново донесе много отличия, между които и единствената голяма награда Гран При, този път при по-малките участници.

Марианна Савова – гл. художествен ръководител на балет „ВЕГА” към Младежки дом-Търговище:
„Благодаря на организаторите на конкурса, че вече 20 години успяват да поддържат тези творчески срещи между изпълнители и хореографи и да ги превръщат в своеобразен празник на фантазията, творчеството и оригиналните идеи. Конкурсната програма бе силна, с много участници от цялата страна. Нашият балет участва в тридневната танцовата надпревара с четири танца и всеки от тях бе отличен. Радвам се за успеха на най-малките ни танцьори, защото те са бъдещето на „ВЕГА”. Съжалявам, че не можахме да се представим в раздел „Характерни танци”, тъй като всички наши танци бяха наградени в миналогодишното издание и по регламент не можем да участваме с тях.
Освен конкурсната програма, във връзка с юбилея, в рамките на фестивала се проведоха и три уъркшопа с водещи хореографи от страната. Нашите танцьори взеха участие в класа на Росен Михайлов – „Съвременни танцови техники” и в този на Нина Козина – „Характерни танцови техники”. Срещата с такива специалисти дава възможност за нови знания и опит, подпомага развитието на децата и нашата работата с тях.”

Балет „ВЕГА” се представи в конкурсната част на „Празник на танца” в раздел „Съвременни танци” с четири хореографии, в конкуренция със силни състави от цялата страна. Ето и наградите:
Във възрастова група „Деца”, до 9 години – наградата Гран При бе присъдена на танца „Заешки истории”.

Във възрастова група „Юноши I” - трета награда за танца „Брилянтин”.

Във възрастова група „Юноши II”, малка група – второ място за танца „Към светлината”.

Във възрастова група „Юноши II”, формации – втора награда за „Африканска симфония”

Сезон 2017-2018:

Пълна палитра от първи награди спечели за пореден път през този сезон Балет "Вега", този път от Национален детски фестивал за забавна песен и танц „Звезден път” - Разград.

Момичетата на Марианна Савова успешно завършиха творческия сезон с четири първи награди и Гран При от конкурса в Разград.

Отличени с първи мяста са най-малките с танца "Веселите зайчета" и следващите по възраст в състава за танца "Брилянтин".

В трета възрастова група, раздел "Съвраманни танци", състава получи комплексна първа награда за два танца - "Африканска симфония" и "Към светлината". В раздел "Характерни танци" Балет "Вега" се класира отново на първо място с танца "Орисия".

За цялостно представяне съставът получи безапелационно най-голямата награда на фестивала - Гран При.

Още снимки можете да разгледате тук: ГАЛЕРИЯ

 

 

С Гран При, само първи места и много престижни награди се завърна балет „ВЕГА” от ХХIII Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда”, който се проведе в КК Албена от 16 до 22.06.2018 година.

Първите награди на "ВЕГА" са четири:

Във възрастова група 7-13 години, "Съвременни танци", формации - първа награда.

Във взрастова група 13 -18 години, "Съвременни танци", формации - първа награда.

Възрастова група 13 - 18 години, "Съвременни танци", малка група - първа място.

Възрастова група 13-18 години, "Характерни танци", малка група - също първа място.

Още за отличното представяне на състава разказва гл. худ. р-л Марианна Савова:
„През последните години се превърна в практика в края на творческия сезон нашият колектив  да премери сили  в  международни конкурси и фестивали. За  голяма радост стана традиция да носим на Търговище и големите награди от подобни форуми.
Само ще спомена полезността от този род участия, чрез които децата занимаващи се с изкуство, се мотивират, получават признание, трупат опит и самочувствие от досега с по-големи сцени, участват в мастер  класове, учат се от по-големите, наблюдават работата и постиженията на други състави, забавляват се, срещат нови приятелства.
Щастливи сме,че в един усилен за нас творчески сезон, в който трябваше да попълваме основната си формация, всички възрастови групи се представиха отлично и заеха челните места.
Това, за което се чувстваме безкрайно удовлетворени е признанието и Специалната награда на организаторите да представим България в международни танцови форуми.
За достойното си представяне на „Утринна звезда” 2018 ,балет „ВЕГА”  спечели квота за участие в международен фестивал в Р. Турция през август и безплатно пребиваване на 15 танцьора.Тази награда е особено ценна за нас, защото е завоювана с много труд и усилия, и сбъдва мечтата на поколения наши танцьори.
Директорът на фестивала Кирил Костадинов връчи покана и ваучер за участие в Световен танцов шампионат, който ще се проведе това лято в СОК Камчия.
Голямата награда Гран При на фестивала, която получихме осигурява безплатно пребиваване на 10 участника от нашия колектив в следващото издание на МФИ „Утринна звезда”-Албена 2019 г.

Пълен триумф отбеляза балет „Вега”  във втория Национален конкурс „Танцуващи сърца”, който се състоя в Grand Mall Варна. 108 формации излязоха на сцената по време на танцовата надпревара, организирана от Grand Mall, Народно читалище „Христо Ботев – 1928“ и Агенция Бинев. Председател на журито бе доц. Бисер Деянов - премиер солист на Националния балет, лауреат от Международния балетен конкурс Варна и уважаван балетен педагог. Представянето на съставите оценяваха още Кремена Шопова – хореограф и председател на Българската федерация по спортни танци и Милена Тодорова – балерина от Националния балет и преподавател по класически танц.
Балет „Вега”, към Младежки дом-Търговище, с гл. художествен ръководител Марианна Савова и помощник ръководител Милена Иванова спечели призови места във всички категории и възрастови групи, където се представи.В първа възрастова група, категория „Съвременни танци”, с първа награда бе отличен новият танц на малките балерини от „Вега” – „Заешки истории”.Във втора възрастова група, категория „Съвременни танци”, участваха две възрастови групи на „Вега”. По-малките представиха новия танц „Брилянтин”, а по-големите възстановения „Африканска симфония”, на хореографа Найден Шулеков. И двата танца впечатлиха журито. Първата награда бе присъдена беапелационно на „Африканска симфония”, танц който се отличи с въздействие, мащабност и атрактивност. Танцът „Брилянтин”, който бе показан за първи път на сцена, създаде много настроение и получи заслужени аплодисменти от публиката. Той бе класиран на второ място след „Африканска симфония”.

 

В Международния ден на танца - 29 април, Балет "Вега", с ръководител Марианна Савова, се завърна с много награди и с Гран При от Национален конкурс "Танцова въртележка" - Горна Оряховица. Организатор на танцовия форум беше Читалище "Напредък" 1869 - Горна Оряховица. Журито бе тричленно, оценка на представянето на съставите даваха преподавателите по балет д-р Желка Табакова, д-р Бонка Матова и Марин Удварев.

Момичетата от "ВЕГА" спечелиха първо място при характерните танци, и специална награда за изпълнение при съвременните танци. Марианна Савова бе отличена с награда за авторство за танца "Орисия".

Голямото отличие на конкурса Гран При, съставът получи за цялостното си представяне.

Сезон 2016-2017:

Ярко и запомнящо се бе участието на  Школа за модерен балет  „ Вега” в Националния детски фестивал „Звезден път”  - Разград  2017.

Само два дни след емоционалния  годишен концерт, препълнил за пореден път залата на Младежкия дом, възпитаниците на Марианна Савова завоюваха ново Гран При и призовите места в десетото юбилейно издание на конкурса.

Близо 60 танцьора  от балета се състезаваха  в категориите  Съвременни и Характерни танци,  и донесоха  много отличия - три първи места в I, II и III  възрастова група в Съвременни танци , I и II място в Характерни танци. Заслужена дойде и най-голямата награда на фестивала – Гран При , за цялостното въздействащо представяне на колектива във всички номинации.

Да припомним ,че „ВЕГА” е носител  на Гран При и от миналогодишното издание на конкурса. Това е трети поред  успех  на балета, в рамките на месец  от участия във фестивални прояви.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Шест първи и една втора награда донесе на Търговище  Балет ВЕГА, към Младежки дом, от шестото поредно издание на международния детско-юношески фестивал   “Свят, изкуство и море“. Почти всички възпитаници на балета взеха участие в конкурса, който се проведе от 9 до 15 юни в курортния комплекс „Златни Пясъци“.

Участниците от нашия състав, разделени в четири възрастови групи, се състезаваха в категориите съвременни и характерни танци в конкуренция със състави от Русия, Украйна, Словения, България и други държави, като отново завоюваха челните места при колективите и звание Лауреат на фестивала.

Златен медал и звание Лауреат-първа степен получи и Лина Детелинова за соловото изпълнение на испански танц.

Танцьорите на Марианна Савова се отличиха с оригинална хореография, завиден синхрон, красиви костюми, техника на изпълненe  и артистичност.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Школата за модерен балет „Вега”, с главен художествен ръководител Марианна Савова и пом. ръководител Милена Иванова, отново се окичи с призови места и спечели парична премия от Националния детско-юношески конкурс „Танцуващи сърца“ 2017 - Варна. Съставът получи статуетки, изработени от скулптора Живко Дончев, а също плакети, грамоти и парични награди, съпровождащи спечелените отличия.

 

Балет „Вега” бе най-добре представилия се колектив в Националния детско-юношески конкурс „Танцуващи сърца“ 2017. Съставът участва в конкурса с 60 деца и младежи, в три възрастови групи, в категориите „Съвременни” и „Характерни танци”.

В първа възрастова група, в категорията „Съвременни танци”, съставът представи за първи път на сцена два изцяло нови танца – „Моливчета” и „Покана за танц” и спечели първа награда. Танцът „Моливчета”, бе наречен от организаторите „цветен танцов спектакъл” и впечатли с хореографската си идея и атрактивния реквизит, изработен специално от художника Румен Райнов. „Покана за танц” бе определен като най-добър танц в тази възрастова група и получи грамота и статуетка.

Във втора възрастова група, от 9 до 14 г.,  „Вега” танцува „Кънтри”, „Вещици”, „Диско бозуки” и Руски танц”.
В категорията „Характерни танци”, момичетата спечелиха втора награда с изцяло новата си композиция „Руски танц“. При съвременните танци с третата награда бе отличен танцът "Вещици".

Най-силно бе представянето ни в трета възрастова група, от 15 до 18 години - „Характерни танци”. Безапелационно първа награда спечелиха танцьорите от „Вега“ с „Индийски танц“ и „Руско-цигански танц“. В „Съвременни танци” „Вдъхновение“, бе класиран на трето място.
Журито присъди и специален приз на състава – Награда за най-добър костюм.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„ВЕГА” предизвика прецедент на национален конкурс във Варна

Журито на XVIII-тия национален конкурс „Празник на танца“- Варна2016 даде за първи път Гран При, впечатлено от цялостното представяне на Балет „ВЕГА”.

Балет „ВЕГА“, към Младежки дом-Търговище, с гл. художествен ръководител Марианна Савова и помощник ръководител Милена Иванова, спечели седем големи награди от XVIII-тия национален конкурс „Празник на танца“- Варна 2016, който се проведе в Двореца на културата и спорта.

Организатори на конкурса бяха читалище „Христо Ботев – 1928” - Варна, Община Варна и Дворец на културата и спорта – Варна. Балет „ВЕГА“ се представи в трета възрастова група, в две категории. Момичетата на Марианна Савова танцуваха в „Съвременни танци” като формация, а в „Характерни танци” участваха с група до 8 души и с формация. Изпълниха общо шест танца -  „Пътят“, „Армия“,  „Кан-Кан“,  „Испански танц“, „Кънтри“ и „Руско-цигански танц“. Всеки от тях бе отличен с първа награда.  Впечатлено от представянето на „ВЕГА”, журито присъди на състава Гран При – награда, която до този момент не е присъствала в регламента на конкурса.

Марианна Савова: „Бяхме много приятно изненадани от високата оценка на журито на  XVIII-тия национален конкурс „Празник на танца“ - Варна. Участвайки в три категории, се борихме за три призови места, но бе взето решение да бъде отличен с първа награда всеки от танците, с които се представихме. Така получихме шест първи места и купи, както и голямата награда Гран При, която се дава за първи път в 18-годишната история на конкурса и бе учредена специално за нашето цялостно представяне. Получихме покана за участие в други конкурси и да представяме страната ни в чужбина. Момичета са много доволни и щастливи, за някои от тях това е последна година в балета. Сигурна съм, че успехът ще ги направи още по отговорни и амбицирани.”


Сезон 2015-2016:

Отново триумф за „Вега” на Националния  детски фестивал „Звезден път”- Разград, организиран от Сдружение „Бъдеще за Европа”.

Гран При и шест първи награди спечели безапелационно  Балет „Вега”, с гл. худ. ръководител Марианна Савова и помощник ръководител Милена Иванова,  от фестивала в Разград. Масово и атрактивно бе представянето на състава към Младежки дом-Търговище. 54 възпитаници на балет "Вега", на възраст от 5 до 18 години, участваха в три възрастови групи, в разделите „Характерни танци” и „Съвременни танци” и се отличиха с отличен синхрон, артистичност и интересни хореографии.

В раздел „Характерни танци” с първа награда са наградени три танца - соловото изпълнение на Лина Детелинова с „Испански танц”,  „Кан- кан” и „Руско-цигански танц” при формациите .

В раздел „Съвременни танци” момичетата на Марианна Савова имат първи награди с танците „Празник”, „Веселите Смърфове” и „Полет”/индиански танц/.

Школата за модерен балет „Вега” е отличена с грамота за отлично представяне.

Голямата награда на фестивала  Гран При „Вега” получи за цялостното си участие и за показаното високо ниво на изпълнение във всички възрастови групи, с които се включи в „Звезден път”-Разград .

Балет „Вега”  отново завладя публика и жури на 17 МФИ „Утринна звезда”. През миналата година нашите момичета спечелиха Гран При и поканата за безплатно участие в тазгодишното издание на международния форум.

От  15-21 юни 2016г. фестивалът  събра  в курортния комплекс  деца от България,Русия,Украйна,Молдова,Македония и Румъния, занимаващи се с танцово, музикално, изобразително и театрално изкуство.

Момичетата на  М.Савова   участваха във възрастова група 13-18 години в разделите съвременни и характерни танци, и обраха първите места в тези категории.

Триумфът на „Вега” беше пълен след поредното спечелване и на голямата награда на фестивала - покана за безплатно пребиваване на 19 МФИ „Утринна звезда” - Банско 2016г.

М.Савова:  „Момичетата  се представиха на високо ниво и това се оценява,както от журито ,така и от организаторите.Президентът на фестивала Кирил Костадинов  лично ги поздрави с думите:"Деца,това,което е правите е значимо,защото сте пример и образец за останалите колективи,как трябва да се работи .Специалната награда,която получавате не е случайна-тя е поощрение за успехите ви и има за цел да покаже на фестивала в гр.Банско вашия продукт и ниво.Вие спечелихте не само първенството, но и сърцето ми и аз ще направя всичко възможно да представите България и на други международни форуми под егидата на ЮНЕСКО.”

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ВЕГА” отново с голяма награда и специален приз за най-атрактивен състав

Международен фестивал „Танцуваща река” донесе нова радост и шест призови отличия на танцьорите от балет „Вега”, с главен художествен ръководител Марианна Савова.

Само десетина дни след отличното си представяне на националния фестивал в Шумен, от където се завърнаха с Гран При, нашите танцьори взеха участие и в престижния международен танцов форум в град Русе. В тазгодишното десето по ред издание на фестивала се състезаваха 28 състава от България и Румъния, в стил „Танцово шоу”, разделени в четири възрастови групи.

Изявите на танцьорите започнаха в 10.00 ч. сутринта на две сцени едновременно, като и двете зали бяха препълнени с ценители на балетното изкуство и фенове на съставите, които подкрепяха своите любимци. Повече от внушително бе представянето на балет „Вега” към Младежки дом – Търговище. Над 60 деца от 5 до 18 години участваха във всички възрастови групи и защитиха репутацията си на носител на Гран При от предишно издание на фестивала. Конкурсът се проведе при оспорвана надпревара в стил „Танцово шоу”, обединяващ всички танцувални жанрове.

Марианна Савова: „Беше труден състезателен ден. В рамките на 12-часовия танцов маратон, участвахме със 11 танца във всички възрастови групи. Имахме деца на 5 и 6 години, за някои от тях това бе дебют на сцена. Вълнението им беше голямо. Доволна съм от представянето на всички танцьори. Спечелихме шест награди и купи от конкурса - две трети места при по-малките участници, първа и втора награда ни бяха присъдени в най-голямата възрастова група. Балет „Вега” бе отличен със специалната награда за най-атрактивен състав и получи диплом за принос в развитието на балетното изкуство в България.

Най-ценна за всички нас е голямата награда на Общински младежки дом - Русе, която е оценка за цялостното ни представяне в конкурса.
Благодаря на танцьорите, на родителите и на колегите от Младежки дом, които съпровождаха многобройната ни група.”

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Балет „Вега” се завърна с призови места от участието си във фестивала „Магията на танца” – Шумен 2016 г.
Това е единадесетото издание на конкурса, организиран от Общински младежки дом – гр. Шумен, който тази година се проведе в два поредни дни - на 19 и 20 март. В него взеха участие много състави от Варна, Русе, Велико Търново, Шумен, Русе,Бургас,Силистра, Свиленград, Разград и др.

Момичетата от Школа по модерен балет  „Вега”  към ЦМДИ – Търговище участваха с трета и четвърта възрастова група в категориите съвременни и характерни танци ,и заеха челните места в надпреварата.

Първо място за съвременни танци в трета възрастова група. Второ място – съвременни танци в четвърта възрастова група. В характерни танци нашият балет получи най-високото отличие –Гранд При за категорично доброто си представяне.

Тази седмица на „Вега” предстои втора част на уъркшопа по хип хоп – лейди стайл с инструктор Зенита Найденова,който ще се проведе в Денс Палас -Варна. През почивните дни момичетата от представителната група пътуват за морската ни столица по покана на варненската  хореографка.

Сезон 2014-2015:

Гран При и още награди за "ВЕГА" от международен фестивал


Школа за модерен балет „Вега” към Младежки дом-Търговище, с главен художествен ръководител Марианна Савова, се завърна от международен фестивал в Албена с Гран При и 5 първи места.

Балет „Вега” се представи отлично на ХIV-я Международен фестивал по изкуствата „Утринна звезда”-Албена 2015. Фестивалът се организира от Арт академия „Утринна звезда” и Секция на Международния танцов съвет CID UNESCO в няколко направления – хореография, музика, театър, изобразително изкуство, фолклор. В рамките на фестивала освен конкурсната програма се провеждат и мастъркласове.

В „Утринна звезда” през тази година участваха състави от България, Молдова, Русия, Македония, Украйна и др. Журито бе в състав: Нина Колева - хореограф и преподавател във ВСУ, Никола Маврев – хореограф и солист на балет „Арт денс”, проф. Таисия  Янбастиева – преподавател в НАТФИЗ, Росица Панайотова – музикант и преподавател в НБУ, Александър Никитин – хореограф и директор на фестивали в Украйна.

Момичетата на Марианна Савова танцуваха с много желание за победа и спечелиха:
- в категория „Танцово шоу” до 12 години, малка група до 8 човека - първо място
- в категория „Танцово шоу” над 12 години, малка група - първо място
- в категория „Характерни танци” над 12 години, малка група - първо място
- в категория „Характерни танци” над 12 години, голяма група - първо място

В раздел „Театър” младежката трупа на Държавен куклен театър-Търговище и Балет „Вега” спечелиха отново първо място с мюзикъла „Любов в класна стая 304”. Постановката и режисурата на спектакъла са на директора на театъра Ивайло Марков, а хореографията на Марианна Савова.

За цялостното си представяне Балет „Вега” спечели Гран При на фестивала и правото на безплатно пребиваване в Албена по време на следващото издание на фестивала „Утринна звезда” там. Директорът на фестивала Кирил Костадинов отправи към балета покана за участие в международни фестивали под егидата на ЮНЕСКО извън страната.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Балет "Вега" на една сцена с "Д2" за Деня на Търговище

На 14 май, Балет "Вега", към Младежки дом-Търговище, с ръководител Марианна Савова, участва с два танца в концерта на „Д2” за Деня на Търговище. Лъчезарните лица, професионалното отношение и красивите танци на момичетата предизвикаха много аплодисменти и задържаха публиката, въпреки засилващия се дъжд. Преди "Д2" на сцената излязоха още Zafayah и Невена Пейкова.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Балет "Вега" в мюзикъла "Любов в класна стая №304"

Държавен куклен театър - Търговище и Балет "ВЕГА" представиха на 5 и 6 май мюзикъла "Любов в класна стая №304" по Бел Кауфман.

Постановка: Ивайло Марков, Хореография: Марианна Савова, Музика: Мишо Шишков,

в ролите - ученици от І СОУ.

ГАЛЕРИЯ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Мост на приятелството между България и Турция изградиха с изкуство Балет „Вега” и Хоров състав  град Чорлу

Школа за модерен балет „Вега” към Младежки дом - Търговище, с ръководител Марианна Савова, очарова публиката в  Чорлу и Истанбул, и заедно с Хоров състав Чорлу изгради мост на приятелство между България и Турция. Нашият балет гостува в Турция по покана на хоровата формация с диригент Гюлден Кая. Контактите между двата състава бяха осъществени благодарение личната подкрепа на г-н Хасан Деря – Мениджър на „Тракия Глас България” ЕАД. Съвместните концерти са плод на приятелските взаимоотношения между двата колектива и са част от международен проект, наречен „Изкуство без граници”, с цел културен обмен. Балет „Вега” бе съпроводен в Турция от заместник кмета на Община Търговище г-н Деян Дечев. За концертите и топлото посрещане разказва Марианна Савова в следващото интервю:

- Каква беше целта на този съвместен проект?

- Изкуството  одухотворява нашия живот , отваря сетивата ни за света около нас.За да разбере посланието на една картина, песен или танц ,човек няма нужда от преводач – той ги възприема емоционално .
„Изкуство без граници“ е проект, който обединява нашите два състава съвсем различни по възраст, жанр и националност, но с обща цел – да се развиват и популяризират, да създават красота, да радват публиката.Идеята беше да покажем, че изкуството надхвърля всички граници.То намира най-прекия път до сърцата на хората.
Светът е наш общ дом, а ограниченията ги поставяме самите ние.Ако успеем да ги преодолеем ще живеем по-спокойно и по-щастливо.

- Как ви посрещна публиката?

- Публиката ни посрещна изключително топло. В Чорлу има много български изселници, които приятелски общуваха с нас, помагаха ни в превода, радваха ни се искрено и с огромен сантимент споделяха спомени за България. За тях ние донесохме частичка от родните места.
В Истанбул танцувахме  пред една от най-взискателните публики – тази на елитния квартал Бешикташ, разположен на Босфора. Въпреки че сме самодеен колектив, мисля че  впечатлихме  домакините и изпълненията ни бяха посрещнати с бурни аплодисменти. Получихме много поздравления, комплименти и чудесни отзиви в местните печатни и електронни медии.- Да се върнем в началото. Как започнаха контактите между двата състава?

- В началото на юни тази година, Хоров състав Чорлу и Балет „Вега” се срещнаха за първи път на сцена в Търговище. Концертът „Изкуство без граници” съчета в едно песенното и танцовото изкуство на двата състава, всеки от които има 20 – годишна история зад гърба си. Залата на Драматичен театър - Търговище едва побра всички зрители, дошли на спектакъла.
Личен принос за осъществяването на тези контакти има г-н Хасан Деря, на когото искам да благодаря специално, че инициира тази среща и ни помогна изключително много в организацията. Той и заместник кметът Деян Дечев съпровождаха нашата делегация в Турция. Проектът, както споменах, в самото начало целеше сътрудничество между двата състава, но в последствие многократно надхвърли тези рамки, като акцентът падна върху изграждането на нов мост за приятелство между народите на България и Турция. Навсякъде в турската преса съвместните ни изяви бяха оценени така.
Самите хористи са изключително мили и дружелюбни хора. Посрещнаха ни много гостоприемно и топло. Изненадаха ни приятно с богата и разнообразна програма по време на визитата ни.


- Знамената на двете държави са се развявали заедно на сцените в Чорлу и Истанбул, така ли е?

- Да, това беше изключително вълнуващ момент. Цялата публика стана на крака и всички заедно пяха текста на финалната песен:„ Ако всички хора си подадем ръка, животът ще бъде празник и заедно ще стигнем висините“. Няма да е пресилено, ако кажа, че изкуството има отговорна мисия – да събужда, да обединява и да бъде пример за хората! Събитието бе уважено от много официални лица – кметът на град Чорлу, общинския кмет на Ергене, областни управители, народни представители, ръководители на обществената просвета и култура, директорът на инспектората по образование, бизнесмени.

- Нещо повече за самите концерти?

- Изключително сме удовлетворени - и двата концерта минаха с голям успех! Заедно с хоровия състав на Чорлу поднесохме на публиката пъстър букет от песни и танци. Специални гост-изпълнители бяха Фолклорен екип Кабаташ Еркек Лиселелери-Турция, както и търговищките гласове Валерия Пейчева и Кремена Кряколова. Тук е мястото от името на целия екип  да благодаря на председателя на Центъра за изкуствата в град Чорлу  г-н Хасан Кая - домакин на проявите, както и на организатора на изявата ни в Истанбул г-н Хасан Джансъсоглу - секретар на Общинския съвет и председател на Културния център   "Мустафа Кемал " в Бешикташ. Важен момент е удостояването на Община Търговище  с почетен плакет за постиженията на школа за модерен балет "Вега", в знак на приятелство и  сътрудничество, който беше връчен на зам.кмета Диян Дечев.Всички ние ще запазим скъп спомен от незабравимите моменти прекарани в Турция –  срещи, репетиции, концерти , разходката по Босфора …Все още сме под емоция , продължаваме да общуваме по интернет с новите си приятели, разменяме снимки, клипове . Надяваме се това сътрудничество да продължи и за в бъдеще, и съвместните ни изяви да се превърнат в традиция.

 

Сезон 2013-2014:

Балет Вега  с участие в „Белите нощи на Разград”


Представителният състав на балет ВЕГА  при Младежки дом Търговище с худ. ръководител Марианна Савова се включи във фестивала на недвижимите паметници на културата и културно – историческото наследство „Белите нощи на Разград” , който по традиция се провежда всяка година  в два дни в навечерието на Еньовден.

Балерините на "ВЕГА" гостуваха по покана на дирекция „Култура” при община Разград и бяха част от вечерта , посветена на Франция и любовта. Домакин на проявата бе къща – музей „Димитър Ненов”, а среднощният концерт под небето  бе изпъстрен с много музика , стихове на френски поети и песни . Звучаха произведения на френски класици – Бизе , Шарл Гуно и Жак Офенбах в изпълнение на Разградска филхармония „проф. Д.Ненов” под диригенството на маестро Красен Иванов, стиховете на Пол Верлен , изпълнени от актьори от театър „Антон Страшимиров” . Прекрасен финал на вечерта бе вълнуващият и днес френски "Кан- кан" в изпълнение на гостите от Търговище – балет "ВЕГА".


БАЛЕТ "ВЕГА" ОТНОВО С ГРАН ПРИ 
И НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТНО ТВОРЧЕСТВО ОТ ДВА ПРЕСТИЖНИ МЕЖДУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛА

С гордост и удовлетворение Школа за модерен балет "ВЕГА" с гл. худ.ръководител Марианна Савова изпраща отминаващия творчески сезон.
След големите юбилейни концерти по повод 20-годишнината от създаването си и успешно реализирания проект за сътрудничество „Изкуство без граници” с хоров състав „Чорлу”  от Турция, момичетата на Марианна Савова участваха през изминалата седмица в два международни фестивала в Несебър и Слънчев бряг.
„Слънце – радост – красота” – Несебър е най-мащабния детски международен фестивал на изкуствата в България и е включен в програмата на МОН за даровити деца. Организатори на събитието са Община Несебър, Национален дворец на децата – София, Общински детски комплекс – Несебър и „Слънчев бряг” АД .
В тазгодишното 15 издание около 4000 участника от 11 държави изявиха таланта и изпълнителското си майсторство в този престижен международен форум.
Търговищкият балет за пореден път се нареди сред лауреатите в голяма конкуренция на състави от Русия, Германия, Полша, Украйна, Беларус, Грузия и др., като достойно представи България. "ВЕГА" бе най-успешно класиралия се български хореографски колектив и завоюва следните места:
Категория съвременни танци - 1 място в смесена възрастова група, 2 място – втора възрастова група, 1 място - трета възрастова група.
Дуетът Лина Детелинова и Славена Григорова е на 2 място – втора възрастова група.
Характерни танци – Трета възрастова група – 2 място за „ Кънтри” и „Кан-кан”, след състава на Русуя, и 2 място – смесена възрастова група за „ Самба ” и „ Пуста младост ”( при неприсъдено първо за съответната категория )
Диплом за високи творчески успехи в работата с деца получи главния худ. р-л Марианна Савова.
Балет ВЕГА бе удостоен с високото отличие на фестивала и община Несебър  –  „ Награда за цялостно творчество ” .
Това бе заслужено признание от организаторите и престижното жури, сред което се открояваха имената на проф. д-р изк. Анелия Янева, доц. д-р Желка Табакова, д-р Бонка Матова и други изявени балетни специалисти.


След постигнатите успехи в Несебър , Школа за модерен балет "ВЕГА"
се включи и в X Международен детски фестивал в Слънчев бряг.
Уверени и лъчезарни нашите танцьори се откроиха и на този международен форум с оригинална хореография, завиден синхрон, изпълнителско майсторство и артистичност, които им донесоха още награди.
Най-престижната от тях – ГРАН ПРИ на фестивала доказа, че "" за пети пореден сезон не отстъпва от позициите си.
Балетът зае челните места в категориите, в които участва :
1 място – съвременни танци ; II възр. група
1 място – съвременни танци ; III възр. група
2 място – съвременни танци ;  дуети и сола

За трети път "ВЕГА" получи и наградата на детското жури от този фестивал. Деница Стоянова бе класирана на 1 място и спечели титлата Мис Талант за соловото изпълнение на танца „ Sing, sing ,sing”.
Марианна Савова бе поканена от Директора на международния форум за хореограф на фестивала и постави спектакъла при тържественото откриване и закриване с участници от всички състави.

С поредното си отлично представяне в  престижни международни конкурси балет "ВЕГА " към ЦМДИ -Търговище  затвърди позициите си на доказана и авторитетна школа в съвременното самодейно танцово изкуство.

 

"Изкуство без граници" - Балет "ВЕГА" и Хоров състав Чорлу


"Изкуство без граници" е името на концерта, в който участваха Хоров състав Чорлу - гр.Текирдаг, Балет "Вега" , към Младежки дом- Търговище и Валерия Пейчева. Събитието бе под егидата на Областния управител Емел Расимова и с домакинството на Община Търговище.

Идеята на концерта е културен обмен между два състава с 20-годишна история - Хоров състав Чорлу и Балет "Вега" , към Младежки дом.

Балет "ВЕГА" гост на карнавала в Габрово

Непосредствено след двата успешни юбилейни концерта, оцветили ярко изминалата панаирна седмица, момичетата от балет „Вега”  взеха участие в едно от най-колоритните културни събития през настоящия месец у нас – традиционния  Габровски карнавал.

Всяка година пъстро карнавално шествие привлича хиляди гости и участници от страната и чужбина в Габрово. Прочутата габровска котка ритуално се разделя с опашката си и повежда веселите, шумни и пъстроцветни колони от маскирани участници по улиците на града.

Поканата към търговищкия балет бе отправена от Община Габрово и лично от продуцента на карнавала  Иван Минчев.

Водещ на шоуто бе  Ники Кънчев , който отправи своите специални поздрави към хореографа Марианна Савова и нейните момичета.

Балет "ВЕГА"

20 години "Слънцето е в нас"


С пищен спектакъл, в две последователни вечери, Школа за модерен балет „Вега” към Младежки дом-Търговище отбеляза 20-я си рожден ден. Повече от 120 танцьори на възраст от 4 до 18 години  и бивши възпитаници на състава, излязоха на сцената на Драматичния театър в Търговище, за да покажат колко магнетичен е за тях танца и да заразят всички в залата. Името на концерта бе „Слънцето е в нас”. Специални гости на празника бяха Део, Дичо и малката Крисия от Разград. В празничната програма поздрав към „Вега” отправиха Рая Христова, Сабина Донева, техният музикален педагог Кремена Кряколова и Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче”. Атрактивното осветление и перфектният саунд също допринесоха много за общото изграждане на спектакъла.

Цялостната хореография включваше няколко съвсем нови и атрактивни танци, както и обичани композиции от миналия творчески сезон, всички те създадени от Марианна Савова, главен художествен ръководител на балет „Вега”.  Помощник ръководителят на състава Милена Иванова, излезе на сцената и като участник в спектакъла, заедно с останалите момичета от съществувалата до 2009 година професионална трупа към "Вега".

„Страхотна дисциплина и професионализъм, перфектна хореография” – коментира няколко пъти от сцената Део, излизайки извън сценария. Неговият специален поздрав към момичетата от „Вега” беше парчето му, в което се пее: „Искам целият свят да чува, целият град да вижда, целият свят да помни нас и вас...”.

„Балет „Вега” доказа, че е синоним на класа!” – завърши своя поздрав за юбилея от сцената Даниела Марчева – директор на Младежки дом-Търговище.


Снимки от двата концерта можете да разгледате

ТУК - 15.05.2014г.

и ТУК - 16.05.2014г.

 

2013 година

Балет „ВЕГА” с Гран При и награда на публиката от международен фестивал

 

Балет „Вега” към Младежки дом, с главен худ. Ръководител Марианна Савова, спечели Гран При  - голямата награда за цялостно представяне на Деветия международен фестивал „Слънце, младост, красота” – Слънчев бряг.

Първо място в трета възрастова група, раздел „Съвременни танци” завоюваха момичетата от „Вега” с един от новите танци на състава „Полет”, създаден върху ирландски ритми. Във втора възрастова група, раздел „Съвременни танци”,  „Вега” отново спечели първото място с танца „Пеперуди”. В първа възрастова група момичетата от Търговище бяха класирани на второ място със „Зеленчуци и готвачи”.

При „Характерните танци” „Вега” завоюва още две отличия – Първо място за „Кан кан” и „Египетска приказка” в трета възрастова група и второ място за „Кънтри” и „Самба” във втора възрастова група.

Гергана Господинова от балет „Вега” спечели първо място за соловото си изпълнение и титлата „Мис Талант” на фестивала. Танцът й „Каква искам да стана когато порасна” се хареса най-много на журито, последваха още два кръга за спечелването на титлата. След соловата хореография тя се яви на разговор с журито, а след това с още 4 класирани участнички танцува импровизации върху три различни музики.

Балет „Вега” бе удостоен и с наградата на публиката, определена от детско жури. Ръководителят на състава Марианна Савова бе поканена от директора на „Слънце, младост, красота” – Слънчев бряг - Ленка Налбантова да направи хореографията на всички състави за откриването и тържественото закриване на фестивала.

„Доволна съм, това е форум с предимно чуждестранно участие, като съставите са основно от Украйна и Русия, където има пълен държавен ангажимент за издръжката и развитието им. В тази конкурентна среда „Вега” беше на ниво. И журито, и останалите танцьори оцениха синхрона, харизмата и артистичността на момичетата от нашия балет. Получихме много комплименти и покани за участия в Украйна. Предстои ни малко почивка днес, а довечера ще гледаме спектакъла „Шехерезада” – сподели ръководителя на „Вега” Марианна Савова.

 

Марианна Савова: „Фестивалите - признание за положения труд”

„Участието на Школата за модерен балет „ВЕГА” в VII-я Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда” – Банско 2012г. бе за състава полезно и удовлетворяващо” – сподели неговият ръководител Марианна Савова. – „В рамките на фестивала, балета взе участие в два уъркшопа. Първият бе по салса и зумба с преподавател Ерик Янес Тапия от Куба. Момичетата много се забавляваха, снимаха се с него и научиха нови стъпки и техники. Вторият уъркшоп беше по модерен балет, с преподавател Ирина Дубровина от Казахстан. В урокът по модерен балет децата се запознаха със съвременни техники от джаз и контемпорари, които бяха с много висока трудност за тяхната възраст, но те показаха добра подготовка и издръжливост. Водещите на семинарите, които бяха и членове на международното жури, изказаха специални поздравления към възпитаниците на "Вега". За мен подобни срещи са възможност за сверяване на часовника и за научаване на много нови неща.”

За състава на Младежки дом участието в „Утринна звезда” – Банско 2012г. бе награда. През лятото „Вега” спечели Гранд При в шестото издание на фестивала, което се проведе в Албена и обра всички призови места в категориите модерни и характерни танци. Марианна Савова получи на галаконцерта специалната награда на Нов български университет за принос в развитието на танцовото изкуство. Наградата Гранд При бе съпроводена със специална покана за безплатно пребиваване по време на следващото издание на "Утринна звезда"-2012г. в Банско. „Вега” спечели и покана за концерт в НДК на лауреатите на този музикален форум.

В Банско балет „Вега” отново взе всички призови места в категориите, в които участва. При дуетите над 12 години Славена Григорова и Лина Детелинова бяха класирани на първо място. В категория „Характерни танци – групи” и в категория „Съвременни танци – групи” съставът бе отново без конкуренция и стана първи.

„Отличията ни бяха връчени лично от кмета на Банско. Директора на фестивала Кирил Костадинов покани нашите възпитаници и изрично настоя да открият галаконцерта. За тях това беше още едно признание за постигнатото до момента – разказа още Марианна Савова.

Над 2000 бяха участниците в VІІ Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда" - Банско – 2012г. - от Молдова, Украйна, Македония, Турция и България.

2012 година

 

Балет „Вега” спечели "Утринна звезда"


Балет „Вега”, с главен художествен ръководител Марианна Савова, обра всички призови места в категориите модерни и характерни танци на VІ Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда".
Съставът на Младежки дом – Търговище спечели Гранд При на фестивала. В първа възрастова група, раздел „Танцово шоу”, балет „Вега” участва с два танца и спечели първо място; във втора възрастова група, в същия раздел, се представи отново с два танца и завоюва първо място. В същата възрастова група, в категория „Характерни танци”, „Вега” за пореден път пребори конкуренцията и зае първо място. И още - дуети първа възрастова група - Теодора и Славена - първо място; дуети втора възрастова група - Лина и Станислава - първо място.
Марианна Савова получи на гала концерта специалната награда на Нов български университет за принос в развитието на танцовото изкуство. Наградата Гранд При на фестивала е съпроводена със специална покана от неговия президент за безплатно пребиваване по време на следващото издание на "Утринна звезда"-2012г. в Банско. „Вега” печели и покана за концерт в НДК на лауреатите на този музикален форум. Той ще се състои през януари следващата година. 
Председателят на журито Росица Панайотова, която е преподавател в НБУ, съобщи от сцената и две специални награди за състава от Търговище. Всички момичета от Школата за модерен балет „Вега” ще имат право на прием във висшето учебно заведение, специалност „Танцово изкуство”, без приемен изпит. Преподаватели и студенти от НБУ ще гостуват в Младежки дом и ще проведат безплатни семинари с възпитаниците на школата.
VІ-ят Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда" се проведе в курорта Албена. В него участваха състави от Украйна, Русия, Молдова, Турция, Македония и България. В програмата бяха застъпени повечето от формите за художествено-творческа изява: танцово и изобразително изкуство, художествено творчество, фолклор, поп музика, театър.
Фестивалът на изкуствата за деца и възрастни „Утринна звезда" е създаден през 2008 г. и се провежда през есента в Банско , а през месец юни - в курорта Албена. От 2009г. е с международно участие. Ежегодно в него се включват стотици деца и млади хора, които се изявяват в различните видове изкуства.

ГАЛЕРИЯ "ВЕГА В АЛБЕНА"

2011 година

V Международен танцов фестивал  „Танцуваща река” 2011 - Русе

ГРАН ПРИ на фестивала, диплом и статуетка
Младежки дом е отличен със статуетка за най-добро менаджиране и най-атрактивни костюми.

Регионален танцов фестивал „Магията на танца” Шумен

Категория Характерен танц
– І място за първа възрастова група, диплом и статуетка;
Категория Съвременен танц
– І място за първа възрастова група, диплом и статуетка;
Награда за авторство във втора възрастова група, диплом и статуетка

І място за трета възрастова група, диплом и статуетка.

Награда на Община Търговище по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

В категория Самодейно творчество за отличията от международните фестивали в Слънчев бряг и Русе през 2010 г. получи Школа за модерен балет "ВЕГА".Младежки дом бе отличен за значимо обогатяване на културната ситуация в общината-категория „Мениджмънт и администрация на култура”.

Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота” 2011 – Несебър:

Категория Характерен танц

І място – ІІ възрастова група, диплом и златен плакет;

І място – ІІІ възрастова група, диплом и златен плакет;

Категория Съвременен танц 
– І място – І възрастова група, диплом и златен плакет;
дует – ІІ място – І възрастова група, диплом и сребърен плакет;

І място – ІІ възрастова група, диплом и златен плакет;

І място – ІІІ възрастова група, диплом и златен плакет;

ГРАН ПРИ,  диплом и статуетка за цялостно представяне;
Диплом на ръководителката на състава за творчески успехи и високи постижения, 
Специална награда „Хореограф – педагог” за ръководителя Марианна Савова.

Международен фестивал на изкуствата „Трикси”

Категория Характерни танци над 12 г. – І място, диплом и статуетка;
Категория Модерен балет  до 12 г. – І място, диплом и статуетка;
над 12 г. – Гран при, диплом и статуетка
За цялостно представяне на състава – предметна награда CD плеър.
Младежки дом-Търговище е номиниран с диплом за принос в развитието на детското творчество и на Международен фестивал на изкуствата „Трикси”.

2010 година

Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота” – Слънчев бряг

категория – Съвременни танци :

Голямата награда  - диплом и статуетка  за най-добро изпълнение в І, ІІ
и ІІІ възрастови групи.
категория – Характерни танци :
Голямата награда – диплом и статуетка за най-добро представяне.

Приз „Награда на публиката”.

Специална награда за хореография и цялостна педагогическа творческа
дейност на Марианна Савова.
Гран при  и статуетка за цялостно представяне на Школа за модерен балет „Вега”

2009 година

Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота” – Несебър

Номинация Хореография – Съвременни танци
І възрастова група – І място, диплом и златен плакет
ІІ възрастова група – І място, диплом и златен плакет
ІІІ възрастова група – ІІ място, диплом и сребърен плакет
Номинация Хореография – Характерни танци
ІІІ възрастова група – І място, диплом и златен плакет
Грамота за майсторско и артистично представяне
Специална награда – Хореограф – педагог за Марианна Савова

ІІІ-ти Регионален танцов фестивал за характерни, съвременни, улични и латино танци – Шумен

Номинация – Съвременни танци  - І място

ІІ Национален детски фестивал „Звезден път” – Разград

Категория – съвременни танци

І възрастова група – І място, грамота и златна статуетка
ІІ възрастова група – ІІ място, грамота и сребърна статуетка
ІІІ възрастова група – І място, грамота и златна статуетка
Категория – характерни танци
ІІ възрастова група – І място, грамота и златна статуетка

2008 година

Десети национален конкурс за класически, характерен, съвременен танц и фрий-денс с международно участие – Бургас

- Втора възрастова група, категория характерен танц – Първа награда и златен медал 
- Трета възрастова група, категория съвременен танц – Трета награда и плакет

Десети Национален конкурс „Празник на модерния балет” – Варна

- Първа възрастова група – приз, грамота и купа
-Марианна Савова – специална награда за хореография на танца „Искам да съм като Пипи”
- Втора възрастова група – приз, грамота и купа
- Трета възрастова група – приз, грамота и купа
- Марианна Савова – специална награда за хореография на танца „Матрицата”

ІХ Международен  детски фестивал „Слънце – Радост –
Красота” – Несебър

Номинация Хореография – Съвременни танци
І възрастова група – ІІІ място, диплом и бронзов плакет
ІІ възрастова група – І място, диплом и златен плакет
ІІІ възрастова група – ІІ място, диплом и сребърен плакет
Номинация Хореография – Характерни танци
ІІІ възрастова група – ІІ място, диплом и сребърен плакет

І Национален детски фестивал „Звезден път” – Разград

Категория модерен балет

ІІІ възрастова група – І място, диплом, статуетка и индивидуални
предметни   награди

Регионален фестивал на младежкото изкуство и творчество
„Магията на песента и танца” – Шумен

Категория : Характерни танци
І възрастова група – І място, грамота и плакет
ІІ възрастова група – І място, грамота и плакет
Категория : Съвременни танци
І възрастова група – І място, грамота и плакет
ІІ възрастова група – І място, грамота и плакет
ІІІ възрастова група – І място, грамота и плакет
За хореография – съвременни танци – І място
За хореография – характерни танци – ІІІ място
Голямата награда на фестивала: грамота и предметна награда

2007 година

Първи национален младежки фестивал "Танцуваща река" - гр.Русе

Първа възрастова група - Първо място и Гранд при
Втора възрастова група - Второ място
Втора възрастова група - Награда за оригинален костюм
Трета възрастова група - Първо място

2006 година

Пети Юбилеен международен фестивал - конкурс "Усмивките на морето" - гр.Балчик

Детски танци - Трето място
Съвременни танци - Трето място

Осми национален конкурс за класически,характерни и съвременни танци - гр.Бургас

Първа възрастова група,раздел съвременни танци -Втора награда
Трета възрастова група,раздел съвременни танци -Втора награда

2005 година

Международен детски фестивал "Слънце, радост,красота" - гр.Несебър

Първо място - номинация съвременни танци,Първа възрастова група
Трето място - номинация съвременни танци,Втора възрастова група
Първо място - номинация съвременни танци,Трета възрастова група

2004 година

Шести национален конкурс за класически,характерни и съвременни танци - гр.Бургас

Първа награда - втора възрастова група

Международен детски фестивал "Слънце, радост,красота" - гр.Несебър

Второ място - втора възрастова група
Награда за майсторство и артистично участие

2003 година

Международен детски фестивал "Слънце,радост,красота" - гр.Несебър

Второ място

2000 година

Лауреат на Международния детски фестивал

- Слънчев Бряг - 2000

1998 година

Първи национален конкурс за класически ,характерни и съвременни танци - гр.Бургас

Награда за хореография
Специална награда за артистичност и изпълнение

 

назад

Copyright © www.cmditg.com 2024

design compaskom©.