Добре дошли в новия сайт на Младежки дом - Търговище

ШКОЛА ЗА МОДЕРЕН БАЛЕТ "ВЕГА"

Главен художествен ръководител: Марианна Савова

Балет “Вега“ е основан през 1994 година от Марианна Савова. Школата се разраства бързо и дава възможност за сформиране на групи за начинаещи и напреднали. Първоначално съставът работи към ЦРД, в последствие се отделя и поема самостоятелен път, а от 2000 година изцяло преминава към Младежки дом.
Във “ВЕГА” танцуват и се обучават десетки деца на Търговище на възраст от 5 до 18 години. Те очароват публиката със сложна хореография, много артистизъм и овладяна техника в танците.

Репертоарът на школата е разнообразен, включващ преди всичко модерни динамични танци и е предпочитан в много концертни програми и спектакли.

 

УЧАСТИЯ В НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ КОНКУРСИ:

Балет Вега  с участие в „Белите нощи на Разград”


Представителният състав на балет ВЕГА  при Младежки дом Търговище с худ. ръководител Марианна Савова се включи във фестивала на недвижимите паметници на културата и културно – историческото наследство „Белите нощи на Разград” , който по традиция се провежда всяка година  в два дни в навечерието на Еньовден.

Балерините на "ВЕГА" гостуваха по покана на дирекция „Култура” при община Разград и бяха част от вечерта , посветена на Франция и любовта. Домакин на проявата бе къща – музей „Димитър Ненов”, а среднощният концерт под небето  бе изпъстрен с много музика , стихове на френски поети и песни . Звучаха произведения на френски класици – Бизе , Шарл Гуно и Жак Офенбах в изпълнение на Разградска филхармония „проф. Д.Ненов” под диригенството на маестро Красен Иванов, стиховете на Пол Верлен , изпълнени от актьори от театър „Антон Страшимиров” . Прекрасен финал на вечерта бе вълнуващият и днес френски "Кан- кан" в изпълнение на гостите от Търговище – балет "ВЕГА".


БАЛЕТ "ВЕГА" ОТНОВО С ГРАН ПРИ 
И НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТНО ТВОРЧЕСТВО ОТ ДВА ПРЕСТИЖНИ МЕЖДУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛА

С гордост и удовлетворение Школа за модерен балет "ВЕГА" с гл. худ.ръководител Марианна Савова изпраща отминаващия творчески сезон.
След големите юбилейни концерти по повод 20-годишнината от създаването си и успешно реализирания проект за сътрудничество „Изкуство без граници” с хоров състав „Чорлу”  от Турция, момичетата на Марианна Савова участваха през изминалата седмица в два международни фестивала в Несебър и Слънчев бряг.
„Слънце – радост – красота” – Несебър е най-мащабния детски международен фестивал на изкуствата в България и е включен в програмата на МОН за даровити деца. Организатори на събитието са Община Несебър, Национален дворец на децата – София, Общински детски комплекс – Несебър и „Слънчев бряг” АД .
В тазгодишното 15 издание около 4000 участника от 11 държави изявиха таланта и изпълнителското си майсторство в този престижен международен форум.
Търговищкият балет за пореден път се нареди сред лауреатите в голяма конкуренция на състави от Русия, Германия, Полша, Украйна, Беларус, Грузия и др., като достойно представи България. "ВЕГА" бе най-успешно класиралия се български хореографски колектив и завоюва следните места:
Категория съвременни танци - 1 място в смесена възрастова група, 2 място – втора възрастова група, 1 място - трета възрастова група.
Дуетът Лина Детелинова и Славена Григорова е на 2 място – втора възрастова група.
Характерни танци – Трета възрастова група – 2 място за „ Кънтри” и „Кан-кан”, след състава на Русуя, и 2 място – смесена възрастова група за „ Самба ” и „ Пуста младост ”( при неприсъдено първо за съответната категория )
Диплом за високи творчески успехи в работата с деца получи главния худ. р-л Марианна Савова.
Балет ВЕГА бе удостоен с високото отличие на фестивала и община Несебър  –  „ Награда за цялостно творчество ” .
Това бе заслужено признание от организаторите и престижното жури, сред което се открояваха имената на проф. д-р изк. Анелия Янева, доц. д-р Желка Табакова, д-р Бонка Матова и други изявени балетни специалисти.


След постигнатите успехи в Несебър , Школа за модерен балет "ВЕГА"
се включи и в X Международен детски фестивал в Слънчев бряг.
Уверени и лъчезарни нашите танцьори се откроиха и на този международен форум с оригинална хореография, завиден синхрон, изпълнителско майсторство и артистичност, които им донесоха още награди.
Най-престижната от тях – ГРАН ПРИ на фестивала доказа, че "" за пети пореден сезон не отстъпва от позициите си.
Балетът зае челните места в категориите, в които участва :
1 място – съвременни танци ; II възр. група
1 място – съвременни танци ; III възр. група
2 място – съвременни танци ;  дуети и сола

За трети път "ВЕГА" получи и наградата на детското жури от този фестивал. Деница Стоянова бе класирана на 1 място и спечели титлата Мис Талант за соловото изпълнение на танца „ Sing, sing ,sing”.
Марианна Савова бе поканена от Директора на международния форум за хореограф на фестивала и постави спектакъла при тържественото откриване и закриване с участници от всички състави.

С поредното си отлично представяне в  престижни международни конкурси балет "ВЕГА " към ЦМДИ -Търговище  затвърди позициите си на доказана и авторитетна школа в съвременното самодейно танцово изкуство.

 

"Изкуство без граници" - Балет "ВЕГА" и Хоров състав Чорлу


"Изкуство без граници" е името на концерта, в който участваха Хоров състав Чорлу - гр.Текирдаг, Балет "Вега" , към Младежки дом- Търговище и Валерия Пейчева. Събитието бе под егидата на Областния управител Емел Расимова и с домакинството на Община Търговище.

Идеята на концерта е културен обмен между два състава с 20-годишна история - Хоров състав Чорлу и Балет "Вега" , към Младежки дом.

Балет "ВЕГА" гост на карнавала в Габрово

Непосредствено след двата успешни юбилейни концерта, оцветили ярко изминалата панаирна седмица, момичетата от балет „Вега”  взеха участие в едно от най-колоритните културни събития през настоящия месец у нас – традиционния  Габровски карнавал.

Всяка година пъстро карнавално шествие привлича хиляди гости и участници от страната и чужбина в Габрово. Прочутата габровска котка ритуално се разделя с опашката си и повежда веселите, шумни и пъстроцветни колони от маскирани участници по улиците на града.

Поканата към търговищкия балет бе отправена от Община Габрово и лично от продуцента на карнавала  Иван Минчев.

Водещ на шоуто бе  Ники Кънчев , който отправи своите специални поздрави към хореографа Марианна Савова и нейните момичета.

Балет "ВЕГА"

20 години "Слънцето е в нас"


С пищен спектакъл, в две последователни вечери, Школа за модерен балет „Вега” към Младежки дом-Търговище отбеляза 20-я си рожден ден. Повече от 120 танцьори на възраст от 4 до 18 години  и бивши възпитаници на състава, излязоха на сцената на Драматичния театър в Търговище, за да покажат колко магнетичен е за тях танца и да заразят всички в залата. Името на концерта бе „Слънцето е в нас”. Специални гости на празника бяха Део, Дичо и малката Крисия от Разград. В празничната програма поздрав към „Вега” отправиха Рая Христова, Сабина Донева, техният музикален педагог Кремена Кряколова и Детски фолклорен ансамбъл „Шарено герданче”. Атрактивното осветление и перфектният саунд също допринесоха много за общото изграждане на спектакъла.

Цялостната хореография включваше няколко съвсем нови и атрактивни танци, както и обичани композиции от миналия творчески сезон, всички те създадени от Марианна Савова, главен художествен ръководител на балет „Вега”.  Помощник ръководителят на състава Милена Иванова, излезе на сцената и като участник в спектакъла, заедно с останалите момичета от съществувалата до 2009 година професионална трупа към "Вега".

„Страхотна дисциплина и професионализъм, перфектна хореография” – коментира няколко пъти от сцената Део, излизайки извън сценария. Неговият специален поздрав към момичетата от „Вега” беше парчето му, в което се пее: „Искам целият свят да чува, целият град да вижда, целият свят да помни нас и вас...”.

„Балет „Вега” доказа, че е синоним на класа!” – завърши своя поздрав за юбилея от сцената Даниела Марчева – директор на Младежки дом-Търговище.


Снимки от двата концерта можете да разгледате

ТУК - 15.05.2014г.

и ТУК - 16.05.2014г.

 

2013 година

Балет „ВЕГА” с Гран При и награда на публиката от международен фестивал

 

Балет „Вега” към Младежки дом, с главен худ. Ръководител Марианна Савова, спечели Гран При  - голямата награда за цялостно представяне на Деветия международен фестивал „Слънце, младост, красота” – Слънчев бряг.

Първо място в трета възрастова група, раздел „Съвременни танци” завоюваха момичетата от „Вега” с един от новите танци на състава „Полет”, създаден върху ирландски ритми. Във втора възрастова група, раздел „Съвременни танци”,  „Вега” отново спечели първото място с танца „Пеперуди”. В първа възрастова група момичетата от Търговище бяха класирани на второ място със „Зеленчуци и готвачи”.

При „Характерните танци” „Вега” завоюва още две отличия – Първо място за „Кан кан” и „Египетска приказка” в трета възрастова група и второ място за „Кънтри” и „Самба” във втора възрастова група.

Гергана Господинова от балет „Вега” спечели първо място за соловото си изпълнение и титлата „Мис Талант” на фестивала. Танцът й „Каква искам да стана когато порасна” се хареса най-много на журито, последваха още два кръга за спечелването на титлата. След соловата хореография тя се яви на разговор с журито, а след това с още 4 класирани участнички танцува импровизации върху три различни музики.

Балет „Вега” бе удостоен и с наградата на публиката, определена от детско жури. Ръководителят на състава Марианна Савова бе поканена от директора на „Слънце, младост, красота” – Слънчев бряг - Ленка Налбантова да направи хореографията на всички състави за откриването и тържественото закриване на фестивала.

„Доволна съм, това е форум с предимно чуждестранно участие, като съставите са основно от Украйна и Русия, където има пълен държавен ангажимент за издръжката и развитието им. В тази конкурентна среда „Вега” беше на ниво. И журито, и останалите танцьори оцениха синхрона, харизмата и артистичността на момичетата от нашия балет. Получихме много комплименти и покани за участия в Украйна. Предстои ни малко почивка днес, а довечера ще гледаме спектакъла „Шехерезада” – сподели ръководителя на „Вега” Марианна Савова.

 

Марианна Савова: „Фестивалите - признание за положения труд”

„Участието на Школата за модерен балет „ВЕГА” в VII-я Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда” – Банско 2012г. бе за състава полезно и удовлетворяващо” – сподели неговият ръководител Марианна Савова. – „В рамките на фестивала, балета взе участие в два уъркшопа. Първият бе по салса и зумба с преподавател Ерик Янес Тапия от Куба. Момичетата много се забавляваха, снимаха се с него и научиха нови стъпки и техники. Вторият уъркшоп беше по модерен балет, с преподавател Ирина Дубровина от Казахстан. В урокът по модерен балет децата се запознаха със съвременни техники от джаз и контемпорари, които бяха с много висока трудност за тяхната възраст, но те показаха добра подготовка и издръжливост. Водещите на семинарите, които бяха и членове на международното жури, изказаха специални поздравления към възпитаниците на "Вега". За мен подобни срещи са възможност за сверяване на часовника и за научаване на много нови неща.”

За състава на Младежки дом участието в „Утринна звезда” – Банско 2012г. бе награда. През лятото „Вега” спечели Гранд При в шестото издание на фестивала, което се проведе в Албена и обра всички призови места в категориите модерни и характерни танци. Марианна Савова получи на галаконцерта специалната награда на Нов български университет за принос в развитието на танцовото изкуство. Наградата Гранд При бе съпроводена със специална покана за безплатно пребиваване по време на следващото издание на "Утринна звезда"-2012г. в Банско. „Вега” спечели и покана за концерт в НДК на лауреатите на този музикален форум.

В Банско балет „Вега” отново взе всички призови места в категориите, в които участва. При дуетите над 12 години Славена Григорова и Лина Детелинова бяха класирани на първо място. В категория „Характерни танци – групи” и в категория „Съвременни танци – групи” съставът бе отново без конкуренция и стана първи.

„Отличията ни бяха връчени лично от кмета на Банско. Директора на фестивала Кирил Костадинов покани нашите възпитаници и изрично настоя да открият галаконцерта. За тях това беше още едно признание за постигнатото до момента – разказа още Марианна Савова.

Над 2000 бяха участниците в VІІ Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда" - Банско – 2012г. - от Молдова, Украйна, Македония, Турция и България.

2012 година

 

Балет „Вега” спечели "Утринна звезда"


Балет „Вега”, с главен художествен ръководител Марианна Савова, обра всички призови места в категориите модерни и характерни танци на VІ Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда".
Съставът на Младежки дом – Търговище спечели Гранд При на фестивала. В първа възрастова група, раздел „Танцово шоу”, балет „Вега” участва с два танца и спечели първо място; във втора възрастова група, в същия раздел, се представи отново с два танца и завоюва първо място. В същата възрастова група, в категория „Характерни танци”, „Вега” за пореден път пребори конкуренцията и зае първо място. И още - дуети първа възрастова група - Теодора и Славена - първо място; дуети втора възрастова група - Лина и Станислава - първо място.
Марианна Савова получи на гала концерта специалната награда на Нов български университет за принос в развитието на танцовото изкуство. Наградата Гранд При на фестивала е съпроводена със специална покана от неговия президент за безплатно пребиваване по време на следващото издание на "Утринна звезда"-2012г. в Банско. „Вега” печели и покана за концерт в НДК на лауреатите на този музикален форум. Той ще се състои през януари следващата година. 
Председателят на журито Росица Панайотова, която е преподавател в НБУ, съобщи от сцената и две специални награди за състава от Търговище. Всички момичета от Школата за модерен балет „Вега” ще имат право на прием във висшето учебно заведение, специалност „Танцово изкуство”, без приемен изпит. Преподаватели и студенти от НБУ ще гостуват в Младежки дом и ще проведат безплатни семинари с възпитаниците на школата.
VІ-ят Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда" се проведе в курорта Албена. В него участваха състави от Украйна, Русия, Молдова, Турция, Македония и България. В програмата бяха застъпени повечето от формите за художествено-творческа изява: танцово и изобразително изкуство, художествено творчество, фолклор, поп музика, театър.
Фестивалът на изкуствата за деца и възрастни „Утринна звезда" е създаден през 2008 г. и се провежда през есента в Банско , а през месец юни - в курорта Албена. От 2009г. е с международно участие. Ежегодно в него се включват стотици деца и млади хора, които се изявяват в различните видове изкуства.

ГАЛЕРИЯ "ВЕГА В АЛБЕНА"

2011 година

V Международен танцов фестивал  „Танцуваща река” 2011 - Русе

ГРАН ПРИ на фестивала, диплом и статуетка
Младежки дом е отличен със статуетка за най-добро менаджиране и най-атрактивни костюми.

Регионален танцов фестивал „Магията на танца” Шумен

Категория Характерен танц
– І място за първа възрастова група, диплом и статуетка;
Категория Съвременен танц
– І място за първа възрастова група, диплом и статуетка;
Награда за авторство във втора възрастова група, диплом и статуетка

І място за трета възрастова група, диплом и статуетка.

Награда на Община Търговище по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

В категория Самодейно творчество за отличията от международните фестивали в Слънчев бряг и Русе през 2010 г. получи Школа за модерен балет "ВЕГА".Младежки дом бе отличен за значимо обогатяване на културната ситуация в общината-категория „Мениджмънт и администрация на култура”.

Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота” 2011 – Несебър:

Категория Характерен танц

І място – ІІ възрастова група, диплом и златен плакет;

І място – ІІІ възрастова група, диплом и златен плакет;

Категория Съвременен танц 
– І място – І възрастова група, диплом и златен плакет;
дует – ІІ място – І възрастова група, диплом и сребърен плакет;

І място – ІІ възрастова група, диплом и златен плакет;

І място – ІІІ възрастова група, диплом и златен плакет;

ГРАН ПРИ,  диплом и статуетка за цялостно представяне;
Диплом на ръководителката на състава за творчески успехи и високи постижения, 
Специална награда „Хореограф – педагог” за ръководителя Марианна Савова.

Международен фестивал на изкуствата „Трикси”

Категория Характерни танци над 12 г. – І място, диплом и статуетка;
Категория Модерен балет  до 12 г. – І място, диплом и статуетка;
над 12 г. – Гран при, диплом и статуетка
За цялостно представяне на състава – предметна награда CD плеър.
Младежки дом-Търговище е номиниран с диплом за принос в развитието на детското творчество и на Международен фестивал на изкуствата „Трикси”.

2010 година

Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота” – Слънчев бряг

категория – Съвременни танци :

Голямата награда  - диплом и статуетка  за най-добро изпълнение в І, ІІ
и ІІІ възрастови групи.
категория – Характерни танци :
Голямата награда – диплом и статуетка за най-добро представяне.

Приз „Награда на публиката”.

Специална награда за хореография и цялостна педагогическа творческа
дейност на Марианна Савова.
Гран при  и статуетка за цялостно представяне на Школа за модерен балет „Вега”

2009 година

Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота” – Несебър

Номинация Хореография – Съвременни танци
І възрастова група – І място, диплом и златен плакет
ІІ възрастова група – І място, диплом и златен плакет
ІІІ възрастова група – ІІ място, диплом и сребърен плакет
Номинация Хореография – Характерни танци
ІІІ възрастова група – І място, диплом и златен плакет
Грамота за майсторско и артистично представяне
Специална награда – Хореограф – педагог за Марианна Савова

ІІІ-ти Регионален танцов фестивал за характерни, съвременни, улични и латино танци – Шумен

Номинация – Съвременни танци  - І място

ІІ Национален детски фестивал „Звезден път” – Разград

Категория – съвременни танци

І възрастова група – І място, грамота и златна статуетка
ІІ възрастова група – ІІ място, грамота и сребърна статуетка
ІІІ възрастова група – І място, грамота и златна статуетка
Категория – характерни танци
ІІ възрастова група – І място, грамота и златна статуетка

2008 година

Десети национален конкурс за класически, характерен, съвременен танц и фрий-денс с международно участие – Бургас

- Втора възрастова група, категория характерен танц – Първа награда и златен медал 
- Трета възрастова група, категория съвременен танц – Трета награда и плакет

Десети Национален конкурс „Празник на модерния балет” – Варна

- Първа възрастова група – приз, грамота и купа
-Марианна Савова – специална награда за хореография на танца „Искам да съм като Пипи”
- Втора възрастова група – приз, грамота и купа
- Трета възрастова група – приз, грамота и купа
- Марианна Савова – специална награда за хореография на танца „Матрицата”

ІХ Международен  детски фестивал „Слънце – Радост –
Красота” – Несебър

Номинация Хореография – Съвременни танци
І възрастова група – ІІІ място, диплом и бронзов плакет
ІІ възрастова група – І място, диплом и златен плакет
ІІІ възрастова група – ІІ място, диплом и сребърен плакет
Номинация Хореография – Характерни танци
ІІІ възрастова група – ІІ място, диплом и сребърен плакет

І Национален детски фестивал „Звезден път” – Разград

Категория модерен балет

ІІІ възрастова група – І място, диплом, статуетка и индивидуални
предметни   награди

Регионален фестивал на младежкото изкуство и творчество
„Магията на песента и танца” – Шумен

Категория : Характерни танци
І възрастова група – І място, грамота и плакет
ІІ възрастова група – І място, грамота и плакет
Категория : Съвременни танци
І възрастова група – І място, грамота и плакет
ІІ възрастова група – І място, грамота и плакет
ІІІ възрастова група – І място, грамота и плакет
За хореография – съвременни танци – І място
За хореография – характерни танци – ІІІ място
Голямата награда на фестивала: грамота и предметна награда

2007 година

Първи национален младежки фестивал "Танцуваща река" - гр.Русе

Първа възрастова група - Първо място и Гранд при
Втора възрастова група - Второ място
Втора възрастова група - Награда за оригинален костюм
Трета възрастова група - Първо място

2006 година

Пети Юбилеен международен фестивал - конкурс "Усмивките на морето" - гр.Балчик

Детски танци - Трето място
Съвременни танци - Трето място

Осми национален конкурс за класически,характерни и съвременни танци - гр.Бургас

Първа възрастова група,раздел съвременни танци -Втора награда
Трета възрастова група,раздел съвременни танци -Втора награда

2005 година

Международен детски фестивал "Слънце, радост,красота" - гр.Несебър

Първо място - номинация съвременни танци,Първа възрастова група
Трето място - номинация съвременни танци,Втора възрастова група
Първо място - номинация съвременни танци,Трета възрастова група

2004 година

Шести национален конкурс за класически,характерни и съвременни танци - гр.Бургас

Първа награда - втора възрастова група

Международен детски фестивал "Слънце, радост,красота" - гр.Несебър

Второ място - втора възрастова група
Награда за майсторство и артистично участие

2003 година

Международен детски фестивал "Слънце,радост,красота" - гр.Несебър

Второ място

2000 година

Лауреат на Международния детски фестивал

- Слънчев Бряг - 2000

1998 година

Първи национален конкурс за класически ,характерни и съвременни танци - гр.Бургас

Награда за хореография
Специална награда за артистичност и изпълнение

 

назад

Copyright © www.cmditg.com 2015

design compaskom©.