Добре дошли в новия сайт на Младежки дом - Търговище

ШКОЛА ЗА МОДЕРЕН БАЛЕТ "ВЕГА"

Главен художествен ръководител: Марианна Савова

Балет “Вега“ е основан през 1994 година от Марианна Савова. Школата се разраства бързо и дава възможност за сформиране на групи за начинаещи и напреднали. Първоначално съставът работи към ЦРД, в последствие се отделя и поема самостоятелен път, а от 2000 година изцяло преминава към Младежки дом.
Във “ВЕГА” танцуват и се обучават десетки деца на Търговище на възраст от 5 до 18 години. Те очароват публиката със сложна хореография, много артистизъм и овладяна техника в танците.

Репертоарът на школата е разнообразен, включващ преди всичко модерни динамични танци и е предпочитан в много концертни програми и спектакли.

 

УЧАСТИЯ В НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ КОНКУРСИ:

Балет „ВЕГА” с Гран При и награда на публиката от международен фестивал

 

Балет „Вега” към Младежки дом, с главен худ. Ръководител Марианна Савова, спечели Гран При  - голямата награда за цялостно представяне на Деветия международен фестивал „Слънце, младост, красота” – Слънчев бряг.

Първо място в трета възрастова група, раздел „Съвременни танци” завоюваха момичетата от „Вега” с един от новите танци на състава „Полет”, създаден върху ирландски ритми. Във втора възрастова група, раздел „Съвременни танци”,  „Вега” отново спечели първото място с танца „Пеперуди”. В първа възрастова група момичетата от Търговище бяха класирани на второ място със „Зеленчуци и готвачи”.

При „Характерните танци” „Вега” завоюва още две отличия – Първо място за „Кан кан” и „Египетска приказка” в трета възрастова група и второ място за „Кънтри” и „Самба” във втора възрастова група.

Гергана Господинова от балет „Вега” спечели първо място за соловото си изпълнение и титлата „Мис Талант” на фестивала. Танцът й „Каква искам да стана когато порасна” се хареса най-много на журито, последваха още два кръга за спечелването на титлата. След соловата хореография тя се яви на разговор с журито, а след това с още 4 класирани участнички танцува импровизации върху три различни музики.

Балет „Вега” бе удостоен и с наградата на публиката, определена от детско жури. Ръководителят на състава Марианна Савова бе поканена от директора на „Слънце, младост, красота” – Слънчев бряг - Ленка Налбантова да направи хореографията на всички състави за откриването и тържественото закриване на фестивала.

„Доволна съм, това е форум с предимно чуждестранно участие, като съставите са основно от Украйна и Русия, където има пълен държавен ангажимент за издръжката и развитието им. В тази конкурентна среда „Вега” беше на ниво. И журито, и останалите танцьори оцениха синхрона, харизмата и артистичността на момичетата от нашия балет. Получихме много комплименти и покани за участия в Украйна. Предстои ни малко почивка днес, а довечера ще гледаме спектакъла „Шехерезада” – сподели ръководителя на „Вега” Марианна Савова.

 

Марианна Савова: „Фестивалите - признание за положения труд”

„Участието на Школата за модерен балет „ВЕГА” в VII-я Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда” – Банско 2012г. бе за състава полезно и удовлетворяващо” – сподели неговият ръководител Марианна Савова. – „В рамките на фестивала, балета взе участие в два уъркшопа. Първият бе по салса и зумба с преподавател Ерик Янес Тапия от Куба. Момичетата много се забавляваха, снимаха се с него и научиха нови стъпки и техники. Вторият уъркшоп беше по модерен балет, с преподавател Ирина Дубровина от Казахстан. В урокът по модерен балет децата се запознаха със съвременни техники от джаз и контемпорари, които бяха с много висока трудност за тяхната възраст, но те показаха добра подготовка и издръжливост. Водещите на семинарите, които бяха и членове на международното жури, изказаха специални поздравления към възпитаниците на "Вега". За мен подобни срещи са възможност за сверяване на часовника и за научаване на много нови неща.”

За състава на Младежки дом участието в „Утринна звезда” – Банско 2012г. бе награда. През лятото „Вега” спечели Гранд При в шестото издание на фестивала, което се проведе в Албена и обра всички призови места в категориите модерни и характерни танци. Марианна Савова получи на галаконцерта специалната награда на Нов български университет за принос в развитието на танцовото изкуство. Наградата Гранд При бе съпроводена със специална покана за безплатно пребиваване по време на следващото издание на "Утринна звезда"-2012г. в Банско. „Вега” спечели и покана за концерт в НДК на лауреатите на този музикален форум.

В Банско балет „Вега” отново взе всички призови места в категориите, в които участва. При дуетите над 12 години Славена Григорова и Лина Детелинова бяха класирани на първо място. В категория „Характерни танци – групи” и в категория „Съвременни танци – групи” съставът бе отново без конкуренция и стана първи.

„Отличията ни бяха връчени лично от кмета на Банско. Директора на фестивала Кирил Костадинов покани нашите възпитаници и изрично настоя да открият галаконцерта. За тях това беше още едно признание за постигнатото до момента – разказа още Марианна Савова.

Над 2000 бяха участниците в VІІ Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда" - Банско – 2012г. - от Молдова, Украйна, Македония, Турция и България.

2012 година

 

Балет „Вега” спечели "Утринна звезда"


Балет „Вега”, с главен художествен ръководител Марианна Савова, обра всички призови места в категориите модерни и характерни танци на VІ Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда".
Съставът на Младежки дом – Търговище спечели Гранд При на фестивала. В първа възрастова група, раздел „Танцово шоу”, балет „Вега” участва с два танца и спечели първо място; във втора възрастова група, в същия раздел, се представи отново с два танца и завоюва първо място. В същата възрастова група, в категория „Характерни танци”, „Вега” за пореден път пребори конкуренцията и зае първо място. И още - дуети първа възрастова група - Теодора и Славена - първо място; дуети втора възрастова група - Лина и Станислава - първо място.
Марианна Савова получи на гала концерта специалната награда на Нов български университет за принос в развитието на танцовото изкуство. Наградата Гранд При на фестивала е съпроводена със специална покана от неговия президент за безплатно пребиваване по време на следващото издание на "Утринна звезда"-2012г. в Банско. „Вега” печели и покана за концерт в НДК на лауреатите на този музикален форум. Той ще се състои през януари следващата година. 
Председателят на журито Росица Панайотова, която е преподавател в НБУ, съобщи от сцената и две специални награди за състава от Търговище. Всички момичета от Школата за модерен балет „Вега” ще имат право на прием във висшето учебно заведение, специалност „Танцово изкуство”, без приемен изпит. Преподаватели и студенти от НБУ ще гостуват в Младежки дом и ще проведат безплатни семинари с възпитаниците на школата.
VІ-ят Международен фестивал на изкуствата "Утринна звезда" се проведе в курорта Албена. В него участваха състави от Украйна, Русия, Молдова, Турция, Македония и България. В програмата бяха застъпени повечето от формите за художествено-творческа изява: танцово и изобразително изкуство, художествено творчество, фолклор, поп музика, театър.
Фестивалът на изкуствата за деца и възрастни „Утринна звезда" е създаден през 2008 г. и се провежда през есента в Банско , а през месец юни - в курорта Албена. От 2009г. е с международно участие. Ежегодно в него се включват стотици деца и млади хора, които се изявяват в различните видове изкуства.

ГАЛЕРИЯ "ВЕГА В АЛБЕНА"

2011 година

V Международен танцов фестивал  „Танцуваща река” 2011 - Русе

ГРАН ПРИ на фестивала, диплом и статуетка
Младежки дом е отличен със статуетка за най-добро менаджиране и най-атрактивни костюми.

Регионален танцов фестивал „Магията на танца” Шумен

Категория Характерен танц
– І място за първа възрастова група, диплом и статуетка;
Категория Съвременен танц
– І място за първа възрастова група, диплом и статуетка;
Награда за авторство във втора възрастова група, диплом и статуетка

І място за трета възрастова група, диплом и статуетка.

Награда на Община Търговище по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

В категория Самодейно творчество за отличията от международните фестивали в Слънчев бряг и Русе през 2010 г. получи Школа за модерен балет "ВЕГА".Младежки дом бе отличен за значимо обогатяване на културната ситуация в общината-категория „Мениджмънт и администрация на култура”.

Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота” 2011 – Несебър:

Категория Характерен танц

І място – ІІ възрастова група, диплом и златен плакет;

І място – ІІІ възрастова група, диплом и златен плакет;

Категория Съвременен танц 
– І място – І възрастова група, диплом и златен плакет;
дует – ІІ място – І възрастова група, диплом и сребърен плакет;

І място – ІІ възрастова група, диплом и златен плакет;

І място – ІІІ възрастова група, диплом и златен плакет;

ГРАН ПРИ,  диплом и статуетка за цялостно представяне;
Диплом на ръководителката на състава за творчески успехи и високи постижения, 
Специална награда „Хореограф – педагог” за ръководителя Марианна Савова.

Международен фестивал на изкуствата „Трикси”

Категория Характерни танци над 12 г. – І място, диплом и статуетка;
Категория Модерен балет  до 12 г. – І място, диплом и статуетка;
над 12 г. – Гран при, диплом и статуетка
За цялостно представяне на състава – предметна награда CD плеър.
Младежки дом-Търговище е номиниран с диплом за принос в развитието на детското творчество и на Международен фестивал на изкуствата „Трикси”.

2010 година

Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота” – Слънчев бряг

категория – Съвременни танци :

Голямата награда  - диплом и статуетка  за най-добро изпълнение в І, ІІ
и ІІІ възрастови групи.
категория – Характерни танци :
Голямата награда – диплом и статуетка за най-добро представяне.

Приз „Награда на публиката”.

Специална награда за хореография и цялостна педагогическа творческа
дейност на Марианна Савова.
Гран при  и статуетка за цялостно представяне на Школа за модерен балет „Вега”

2009 година

Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота” – Несебър

Номинация Хореография – Съвременни танци
І възрастова група – І място, диплом и златен плакет
ІІ възрастова група – І място, диплом и златен плакет
ІІІ възрастова група – ІІ място, диплом и сребърен плакет
Номинация Хореография – Характерни танци
ІІІ възрастова група – І място, диплом и златен плакет
Грамота за майсторско и артистично представяне
Специална награда – Хореограф – педагог за Марианна Савова

ІІІ-ти Регионален танцов фестивал за характерни, съвременни, улични и латино танци – Шумен

Номинация – Съвременни танци  - І място

ІІ Национален детски фестивал „Звезден път” – Разград

Категория – съвременни танци

І възрастова група – І място, грамота и златна статуетка
ІІ възрастова група – ІІ място, грамота и сребърна статуетка
ІІІ възрастова група – І място, грамота и златна статуетка
Категория – характерни танци
ІІ възрастова група – І място, грамота и златна статуетка

2008 година

Десети национален конкурс за класически, характерен, съвременен танц и фрий-денс с международно участие – Бургас

- Втора възрастова група, категория характерен танц – Първа награда и златен медал 
- Трета възрастова група, категория съвременен танц – Трета награда и плакет

Десети Национален конкурс „Празник на модерния балет” – Варна

- Първа възрастова група – приз, грамота и купа
-Марианна Савова – специална награда за хореография на танца „Искам да съм като Пипи”
- Втора възрастова група – приз, грамота и купа
- Трета възрастова група – приз, грамота и купа
- Марианна Савова – специална награда за хореография на танца „Матрицата”

ІХ Международен  детски фестивал „Слънце – Радост –
Красота” – Несебър

Номинация Хореография – Съвременни танци
І възрастова група – ІІІ място, диплом и бронзов плакет
ІІ възрастова група – І място, диплом и златен плакет
ІІІ възрастова група – ІІ място, диплом и сребърен плакет
Номинация Хореография – Характерни танци
ІІІ възрастова група – ІІ място, диплом и сребърен плакет

І Национален детски фестивал „Звезден път” – Разград

Категория модерен балет

ІІІ възрастова група – І място, диплом, статуетка и индивидуални
предметни   награди

Регионален фестивал на младежкото изкуство и творчество
„Магията на песента и танца” – Шумен

Категория : Характерни танци
І възрастова група – І място, грамота и плакет
ІІ възрастова група – І място, грамота и плакет
Категория : Съвременни танци
І възрастова група – І място, грамота и плакет
ІІ възрастова група – І място, грамота и плакет
ІІІ възрастова група – І място, грамота и плакет
За хореография – съвременни танци – І място
За хореография – характерни танци – ІІІ място
Голямата награда на фестивала: грамота и предметна награда

2007 година

Първи национален младежки фестивал "Танцуваща река" - гр.Русе

Първа възрастова група - Първо място и Гранд при
Втора възрастова група - Второ място
Втора възрастова група - Награда за оригинален костюм
Трета възрастова група - Първо място

2006 година

Пети Юбилеен международен фестивал - конкурс "Усмивките на морето" - гр.Балчик

Детски танци - Трето място
Съвременни танци - Трето място

Осми национален конкурс за класически,характерни и съвременни танци - гр.Бургас

Първа възрастова група,раздел съвременни танци -Втора награда
Трета възрастова група,раздел съвременни танци -Втора награда

2005 година

Международен детски фестивал "Слънце, радост,красота" - гр.Несебър

Първо място - номинация съвременни танци,Първа възрастова група
Трето място - номинация съвременни танци,Втора възрастова група
Първо място - номинация съвременни танци,Трета възрастова група

2004 година

Шести национален конкурс за класически,характерни и съвременни танци - гр.Бургас

Първа награда - втора възрастова група

Международен детски фестивал "Слънце, радост,красота" - гр.Несебър

Второ място - втора възрастова група
Награда за майсторство и артистично участие

2003 година

Международен детски фестивал "Слънце,радост,красота" - гр.Несебър

Второ място

2000 година

Лауреат на Международния детски фестивал

- Слънчев Бряг - 2000

1998 година

Първи национален конкурс за класически ,характерни и съвременни танци - гр.Бургас

Награда за хореография
Специална награда за артистичност и изпълнение

 

назад

Copyright © www.cmditg.com 2014

design compaskom©.